Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η χθεσινή ομιλία του Δημήτρη Ζαφείρη κατά τα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου του συνδυασμού του

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Γραφείο τύπου και ενημέρωσης  Δ.ΖΑΦΕΙΡΗ
 Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου του συνδυασμού του Δημήτρη Ζαφείρη

Ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού Δημήτρης Ζαφείρης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στους άξονες προτεραιότητας του Δήμου.Ακολουθεί η ομιλία του:
Κυρίες και κύριοι , Συνδημότισσες και Συνδημότες, Φίλες και Φίλοι!Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την σημερινή παρουσία σας εδώ σήμερα στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου!
Από εδώ σήμερα ξεκινάμε όλοι μαζί ένα αγώνα, για μια εκλογική αναμέτρηση,
σε μια διαδρομή που ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ θα τελειώσει ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχει η ανάγκη έκφρασης μιας διαφορετικής πολιτικής για το Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Μιας πολιτικής που, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες, «παζάρια», μεταγραφές της τελευταίας στιγμής και πελατειακές σχέσεις, μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου. 
Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας δεν περνά και τον καλύτερα βίο της.
Ανεργία, προχειρότητα, αδιαφάνεια, έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, παντελής έλλειψη έργων υποδομής και ανάπτυξης.
Όλα αυτά και άλλα πολλά, οδήγησαν και οδηγούν τον Δήμο μας σε μια ολισθαίνουσα κατηφορική πορεία, χωρίς μηχανισμούς στήριξης και ανακοπής, αναστροφής αυτής της πορείας.
Συμπατριώτες.
Όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική στο Δήμο μας αδίκησε τους πολίτες. Μια πολιτική εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και φιλοδοξιών από ελάχιστα πρόσωπα που διαχειρίζονταν τον Δήμο, ερήμην των δημοτών, με μια ομάδα οπαδών, ευνοούμενων του τοπικού συστήματος, με μια αμάδα τοπικών εργολάβων με συνεχή αναθέσεις έργων. Μια πολιτική με επίκεντρο τις δημόσιες σχέσεις, με αδιαφάνεια και άμεση διασύνδεση με το κεντρικό πολιτικό κατεστημένο.
Στο Δήμο μας, από τους πολιτικούς άρχοντες, έλειψε το όραμα, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο έλεγχος, ο σωστός προγραμματισμός και η άμεσο δημοκρατική συμμετοχή.
Η περιοχή μας, ο Δήμος μας, χρειάζεται σήμερα κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι νέο, όμορφο, υγιές, καθαρό, με ήθος και αξίες απαλλαγμένο από νοσηρές νοοτροπίες.
Δεν είμαστε κομματικός μηχανισμός και δεν προσβλέπουμε σε κομματικές προστασίες και δακτυλίδια διαδοχής.
Δεν είμαστε μεγάλο-επιχειρηματίες, ούτε οικονομικοί παράγοντες και δεν προσβλέπουμε ούτε επιδιώκουμε την οικονομική χορηγία και στήριξη κανενός.
Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε αργόσχολοι και αργόμισθοι και σε καμία περίπτωση καρεκλοκένταυροι ιδιοτελείς συνδικαλιστές της παλιάς και ξεπερασμένης σχολής.
Είμαστε άνθρωποι που αγωνιούμε για τον τόπο μας και κοινό μας χαρακτηριστικό είναι το ενδιαφέρον μας για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας.
Δεν επιδιώκουμε την προσωπική καταξίωση μέσω της πολιτικής, αλλά φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την πολιτική, όπως αυτή θα πρέπει να ασκείται.
Στο ανοιχτό κάλεσμα μας προς τους συνδημότες μας ,ζητάμε να μας πλαισιώσουν ,σ’αυτή την προσπάθεια φίλοι και φορείς χωρίς προϋποθέσεις και συμβιβασμούς.
Θέλουμε αρωγούς και συνεργάτες όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που κάνουν τις ίδιες με εμάς σκέψεις και διαπιστώσεις, αγωνιούν για τα ίδια προβλήματα και διαφωνούν με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας στο Δήμο μας και την πελατειακή τακτική.
Στην παράταξη μας, υπάρχουν νέοι άνθρωποι με πολύ όρεξη για δουλειά, καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο και στη συνείδηση των συμπατριωτών μας, πρώτα ως άνθρωποι και κοινωνικές μονάδες και κατόπιν ως πολιτικοί. Με οράματα για την ανάπτυξη, με ευρύτητα πνεύματος, με αγαθή πρόθεση, με καθαρή ψυχή και σκέψη, που σε συνδυασμό με την πείρα ορισμένων παλαιοτέρων πολιτικών στελεχών, θα αποτελέσουν ένα ιδανικό σχήμα διακυβέρνησης του Δήμου.
Θέλουμε να απαλλάξουμε την κοινωνία μας από τη μιζέρια την απαισιοδοξία και την οπισθοδρόμηση. Να προχωρήσουμε σε ποιο δυναμικές συμπεριφορές και προοπτικές και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπατριωτών μας . Το χρωστάμε στους ηλικιωμένους μας, στα παιδιά μας, στους νέους μας στους συμπολίτες μας, το χρωστάμε στο μέλλον του Δήμου μας.
Στηρίζουμε τον τόπο μας και από αυτόν θα αντλήσουμε δύναμη.

Βάζουμε σε πρώτη προτεραιότητα τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στο περιβάλλον, στις θάλασσες μας και στις ακτές.
Εκμεταλλευόμενοι, όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα συμβάλουμε στην αναβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα–κληρονομιά και τον αθλητισμό με συγκεκριμένα έργα.
Θα είμαστε αρωγοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα των ψαράδων μας και θα συμβάλουμε για το καλύτερο για τον κλάδο τους.
Δίνουμε προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενοι κάθε μορφή πρόσφορη για την περιοχή μας. 

                                    
Εμείς, έχουμε το δικό μας διαφορετικό όραμα για τον τόπο μας και δεν μας εκφράζουν τα ευκαιριακά σχήματα.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Η διαφάνεια των διαδικασιών του προγραμματισμού και της λειτουργίας του Δήμου αποτελεί την ενσάρκωση της δημοκρατίας. Όλα πρέπει να τελούνται υπό το φως του ήλιου και όχι στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Αυτό είναι που προσδίδει στη δημοτική αρχή αξιοπιστία, εντιμότητα, ισονομία στους πολίτες δικαιοσύνη και κοινωνική ειρήνη. 
Η διαφάνεια αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό όπλο απέναντι στη δικαιολογημένη καχυποψία των πολιτών, ειδικά σήμερα που βιώνουμε φαινόμενα έντονης και απροκάλυπτης σήψης στην ευρύτερη πολιτική σκηνή δεν αποτελεί απλά αρχή ή αγαθό αλλά κοινωνική ανάγκη για μια συγκροτημένη και ήρεμη κοινωνικοπολιτική ζωή. Η διαχείριση δημόσιου χρήματος θα γίνεται σωστά, ορθολογικά με σεβασμό και τιμιότητα, και πάντα σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και με πλήρη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Όταν απαιτούμε απ τον πολίτη ενεργή συμμετοχή, θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε και προσβάσιμοι σ’ αυτόν. Προσβλέπουμε σε άμεση και καθημερινή επαφή της παράταξης, ή αύριο της Δημοτικής Αρχής με τον πολίτη, όπως επίσης και σε τακτή επιτόπια επαφή στο χωριό του συμπολίτη. Τακτική επίσης θα είναι η επικοινωνία με τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου όπου η παράταξη θα ενημερώνεται έγκαιρα για πάγια και τρέχοντα θέματα που απασχολούν κοινωνικές ομάδες.
- Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος θα μπορεί να πραγματοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και ευρύτερα επίπεδα, προκειμένου να λύνονται κοινωνικά προβλήματα.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ.
Στο σημερινό αβέβαιο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, οι αποφάσεις τόσο της κεντρικής όσο και της περιφερειακής εξουσίας, δεν αποσκοπούν πάντοτε στη λύση τοπικών προβλημάτων, αλλά αντίθετα μας δημιουργούν και άλλα. Σε αυτήν την περίπτωση η δυναμική αντίσταση καθίσταται επιβεβλημένη. Ο Δήμος σε άμεση συνεργασία με τους πολίτες και σε κοινή πορεία με αυτούς, οφείλει να διεκδικεί, να παλεύει, να αντιστέκεται όχι μόνο με αποφάσεις και ψηφίσματα αλλά με δυναμικές παρουσίες – παρεμβάσεις, όπου αυτές χρειάζονται.
Η ζωντανή και δυναμική εικόνα του Δήμου πρέπει να διοχετεύεται προς όλες τις κατευθύνσεις, κινούμενη βεβαίως μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.
Λέμε όχι σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που αδιαφορεί για τα προβλήματα του δημότη-επαγγελματία, του δημότη-υπάλληλου, του δημότη-αγρότη, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, των κοινωνικών τάξεων που βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο. 
Λέμε ναι στο Δήμο-τοπική κυβέρνηση που, μαζί με τους κατοίκους, αγωνίζεται για συγκροτημένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου, δίνοντας την πρώτη θέση στον άνθρωπο, πέρα και έξω από τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα. 
Λέμε ναι σε ένα Δήμο που διεκδικεί από το κράτος όλους εκείνους τους αναγκαίους πόρους για τις κοινωνικές του λειτουργίες, ένα Δήμο που αρνείται την ενίσχυση ανταποδοτικών λογικών για τις κοινωνικές του υπηρεσίες, δεν τις υποβαθμίζει και δεν τις εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα.

Λέμε όχι στην προχειρότητα των έργων, στην απουσία κάθε προγραμματισμού και ιεράρχησής τους, στην αδιαφάνεια, στη σπατάλη των πόρων, στην κατασκευή έργων «βιτρίνας» σε χωριά που στερούνται των βασικών έργων υποδομής.. 
Λέμε ναι στο σωστό προγραμματισμό με τη συμμετοχή του δημότη, στην έγκαιρη σύνταξη μελετών, στην ορθολογική και διαφανή διαχείριση κάθε οικονομικού πόρου του Δήμου.

Λέμε όχι σε ένα Δήμο που, προσπαθώντας –δήθεν– να αναπτύξει τον τουρισμό, δημιουργεί ένα τόπο εχθρικό για τους ίδιους τους κατοίκους της, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής..
Λέμε ναι στο σχεδιασμό μιας Βόρειας Πιεριας που πρώτα απ’ όλα τη χαίρονται και την απολαμβάνουν οι κάτοικοί της, που η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι σε βάρος της ποιότητας ζωής και των μνημείων της. Μια τέτοια Βόρεια Πιερία μπορεί να έχει τουριστική προοπτική με μακροχρόνια επιβίωσης του τουρισμού. Λέμε ναι σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (εκπαιδευτικού, συνεδριακού.αρχαιολογικού κ.λπ.) που «μακραίνουν» το τουριστικό ενδιαφέρον του τόπου. 
Λέμε όχι σε ένα Δήμο που προωθεί επισφαλείς σχέσεις εργασίας μέσα από τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης»
Λέμε ναι σ΄ ένα Δήμο που παίρνει πρωτοβουλίες και ασκεί πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και των επισφαλών σχέσεων εργασίας. 
Λέμε όχι σε ένα Δήμο που ασχολείται περιστασιακά και επιπόλαια με τα προβλήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας.
Λέμε ναι σε ένα δήμο Πύδνας-Κολινδρού που διαμορφώνει καλύτερους όρους για την παιδεία, για την τοπική παραγωγή πολιτισμού, για την οργάνωση και ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Για μια νεολαία ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του τόπου, έξω από το νάρκωμα της παθητικότητας και της υποκουλτούρας. 
Λέμε όχι στην απομόνωση των Δημοτικών Διαμερισμάτων και την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Λέμε ναι σε ενεργά τοπικά διαμερίσματα, με δικό τους προγραμματισμό και στόχο για την ανάπτυξή τους.
Λέμε όχι σε ένα δήμο εχθρικό για τους ανάπηρους, τα παιδιά, τους γέροντες.
Λέμε ναι στις πολιτικές που εξισώνουν όλους τους δημότες, με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα. 

Λέμε ναι σε ένα Δήμο που σχεδιάζει, παρεμβαίνει και δημιουργεί συνθήκες για ένα ιστορικό κέντρο ζωντανό και φιλόξενο, που δημιουργεί τους όρους για την ανάδειξη των μνημείων, που είναι πρωταγωνιστής σε προγράμματα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Λέμε όχι στο άθλιο θέαμα των συνεδριάσεων ενός δημοτικού συμβουλίου, όπου πρωταγωνιστούν οι λογομαχίες, τα φραστικά πυροτεχνήματα χάριν εντυπωσιασμού, οι ύβρεις και οι «καταγγελίες», ενώ απουσιάζει τελείως ο ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος.
Λέμε ναι
 σε ένα πολυφωνικό δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή του πολίτη, του νεολαίου μέσα από Συμβούλιο Νεολαίας, με διάθεση για αποκέντρωση συνεδριάσεων και θεσμοθέτηση της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων.

 ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ 
λογικές από τη δημοτική αρχή που δηλώνουν: «ότι μπορέσαμε κάναμε» ή «είμαστε αναρμόδιοι». Θεωρούμε κοροϊδία να δηλώνουν ότι θέλουν και μπορούν ν’ αλλάξουν τα πράγματα συνδυασμοί που έχουν ήδη κυβερνήσει το δήμο. 
ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ 
Ότι, να είμαστε συνεπείς σε όσα είχαμε διακηρύξει, θα αγωνιστούμε ακόμα πιο δραστήρια, συλλογικά και αποτελεσματικά για να συμβάλλουμε στο να γίνει η Βόρεια Πιερία ανοιχτή και ζωντανή, με ενεργούς και απαιτητικούς κατοίκους, στο πλευρό οποιουδήποτε διεκδικεί ένα καλύτερο παρόν και οραματίζεται ένα ακόμα καλύτερο αύριο. 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
να ταξιδέψουμε με το ίδιο όνειρο, να συστεγάσουμε τις αγωνίες μας, να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο. 
να παρέμβουμε στις εξελίξεις και στις δημοτικές εκλογές με τη διαφορετική μας άποψη για όλα τα ζητήματα που αφορούν τoν τόπο μας.  
ΚΑΛΟΥΜΕ 
όσους έχουν τις ίδιες με μας αγωνίες να συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, με το συνδυασμό μας και είναι η δημοτική παράταξη που μπορεί να εκφράσει κάθε δημοκρατικό πολίτη που θέλει να παραμείνει έξω από πολιτικές και προσωπικές συναλλαγές «παραγόντων» του τόπου...