Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΣΕΒΕ: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ - H συμβολή των τελωνειακών διαδικασιών και των logistics στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... ΣΕΒΕ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση δικτύωσης με θέμα: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ- Η συμβολή των τελωνειακών διαδικασιών και των logistics στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου
Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014.
Την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις δράσεις ανάπτυξης δικτυώσεων της Πρωτοβουλίας για την Εξωστρέφεια “EXPORT EXPERT” του ΣΕΒ, χαιρέτησε ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, κ. Ιωάννης Ποδιώτης.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκος Λουφάκης στην ομιλία του με τίτλο: «Η ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών: Aπαραίτητη προϋπόθεση για την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας», αναφέρθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα ως «ραχοκοκαλιά» του διεθνούς εμπορίου. O κ. Λουφάκης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Logistics Hubστην Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ότι «δεν εννοούμε μια απλή μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αλλά τη δημιουργία μιας περιοχής, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως συναρμολόγηση και εργασίες τελειοποίησης, εκμεταλλευόμενοι δύο στρατηγικά ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: αυτό της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης και του ανθρώπινου δυναμικού». Καθοριστική για την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας είναι η επείγουσα πλέον παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που θα πετύχει την επαναπροσέλκυση διεθνών ναυτιλιακών γραμμών και την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις αγορές της Ν.Α. αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης, με όποιο τρόπο και αν αυτή αποφασισθεί, αρκεί να μην χαθεί άλλος χρόνος. Επιπλέον καίριας σημασίας είναι η ανάπτυξη συνδυασμένης μεταφοράς κυρίως ως προς το σιδηρόδρομο, που θα ενισχύσει το στρατηγικό πλεονέκτημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακό επίπεδο. Ως προς τις τελωνειακές διαδικασίες, ο κ. Λουφάκης υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, με δεδομένη και την πλήρη λειτουργία του ICISnet, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τόσο σε τελωνειακό όσο και σε προτελωνειακό επίπεδο.
Ο Δρ. Γεώργιος ΞηρογιάννηςΕπικεφαλής του Γραφείου Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, παρουσίασε το νέο πλαίσιο για τη στήριξη της παραγωγής, της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και αναφέρθηκε στους άξονες της νέας βιομηχανικής πολιτικής που στηρίζονται σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό και διαχρονικά σταθερό φορολογικό σύστημα, διεθνώς ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, νέα κανάλια χρηματοδότησης, δομική μείωση της δημόσιας δαπάνης, εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων, νέα κριτήρια στην κατανομή των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, κατάργηση γραφειοκρατικών περιορισμών, ενίσχυση της εξωστρέφειας και ενιαίο χώρο καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας.
Ο κος Κωνσταντίνος Γιαννάτος, Συντονιστής του Γραφείου Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, παρουσίασε τη συνολική εξέλιξη αλλά και τις προοπτικές της Πρωτοβουλίας για την Εξωστρέφεια «Export Expert», αναφέροντας ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν αναπόσπαστους παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα της σύγχρονης και υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε και στη νέα Πρωτοβουλία που ξεκινάει ο ΣΕΒ με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας στελεχών και επιχειρήσεων.
Η κα Σοφία ΠαπαγιάννηΠροϊσταμένη της 19ης Δ/νσης Τελωνειακών Διαδικασιών, ΥΠΟΙΚ, ενημέρωσε σχετικά με τις νέες διαδικασίες του ICIS net και το πώς οι επιχειρήσεις διευκολύνονται με το ηλεκτρονικό τελωνείο που απλουστεύει τη διαδικασία εξαγωγής και συγχρόνως μειώνει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της συναλλαγής.
Αντίστοιχα ο κος Γεώργιος ΚαραγκούνηςΑναπλ. Προϊστάμενος Δ/νσης Τελωνείων Θεσσαλονίκης, ΥΠΟΙΚ, ανέλυσε τη διαδικασία Πιστοποίησης του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα, ο οποίος θεωρείται αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος στη Διεθνή Εφοδιαστική Αλυσίδα και επομένως δικαιούται να απολαμβάνει συγκεκριμένα οφέλη και των απλουστευμένων διαδικασιών, καλώντας τις καλά οργανωμένες επιχειρήσεις με συστηματική εξαγωγική δραστηριότητα να τις υιοθετήσουν.
Όσον αφορά στα θέματα των logisticso καθηγητής Ελευθέριος Ιακώβου, Πρόεδρος της EEL Βορείου Ελλάδος και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ενημέρωσε σχετικά με τα Διεθνοποιημένα Δίκτυα Εφοδιαστικών Αλυσίδων και το πώς τα δίκτυα συμβάλλουν στην κερδοφορία της επιχείρησης. Σύμφωνα με την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2014 (Δείκτης LPI) η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως. Δεδομένης της θέσης της χώρας μας και των υποδομών της η θέση αυτή πρέπει να καλυτερεύσει αφού η ποιότητα των υπηρεσιών logistics επηρεάζει την συνολική ανταγωνιστικότητα. Επίσης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Εθνικού Συστήματος Logistics στην χώρα μας.
Ο κος Φώτης Κυριλλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Kuehne Nagel ΑΕ – Ελλάς, ΜέλοςΣυνδέσμου Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος (ΣΥΝΔΔΕ&L), μίλησε για τη σημασία των logistics στο Διεθνές Εμπόριο. Η Ελλάδα αποτελεί την Πύλη για την Κεντρική Ευρώπη, ενώ η εγγύτητα στα Βαλκάνια αποτελεί ένα σημαντικό ακόμα πλεονέκτημα. Προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη του κλάδου τωνlogistics στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη σχετικών διαδρόμων, η βελτίωση των υποδομών, η διευκόλυνση των τελωνειακών και άλλων διαδικασιών και τέλος οι σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες.
Ο Πρόεδρος του ΟΛΘ, κος Στυλιανός Αγγελούδης αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη δημιουργία εμπορευματικής πύλης που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και μίλησε για το μοναδικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης που είναι η εγγύτητα του Λιμένος με το Σιδηροδρομικό Δίκτυο που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με όλα τα Βαλκάνια.
Τέλος, ο κος Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γενικός Διευθυντής Βόρειας Ελλάδα τηςGoldair Cargo AE, μίλησε για τις «Σύγχρονες υπηρεσίες προώθησης προϊόντων 3ΡL σε νέες αγορές». Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι θεσμικοί τους εκφραστές, οι ουσιαστικές παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου, είναι οι άμεσα και κύρια υπεύθυνοι για να υλοποιήσουν τις ιδέες και να μπουν μπροστά για να παρασύρουν την χώρα οδηγώντας την στην πραγματική ανάπτυξη που θα σημάνει και την έξοδο από την κρίση. Η Goldair Cargo AE, εδώ και 60 περίπου χρόνια έχει ισχυρότατη παρουσία στον χώρο των μεταφορών ανθρώπων κι εμπορευμάτων καθώς και διαχείρισης εμπορευμάτων έχοντας πάντοτε σαν σήμα κατατεθέν στο επιχειρείν την εξωστρέφεια.