Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τελικό συνέδριο για την παρουσίαση του προγράμματος IT PROTECTED

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Λία Παπαδράγκα
Η δημιουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών για τραυματισμένα ζώα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η κατασκευή παρατηρητηρίου πουλιών στο Δέλτα Αξιού, η δημιουργία θεματικού πάρκου
περιπέτειας στο Γκότσε Ντέλτσεφ και Κέντρων Πληροφόρησης στο Σταμπόλοβο και το Γκότσε Ντέλτσεφ περιλαμβάνονται μεταξύ των έργων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Διαχείριση των παρόχθιων ενδιαιτημάτων και των επισκεπτών, διάχυση της γνώσης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις προστατευόμενες περιοχές» IT PROTECTED.
Η παρουσίαση του προγράμματος, που είχε ως εταίρους το Δήμο Δέλτα, το Δήμο Χαλκηδόνος, το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Δήμος Νέστου από την Ελλάδα, καθώς και τους δήμους Σταμπόλοβο, Χαρμανλί και Γκότσε Ντέλτσεφ από τη Βουλγαρία, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 1,49 εκατ. ευρώ (ΕΤΠΑ: 1,266 εκατ. ευρώ, εθνική χρηματοδότηση 233.440 ευρώ) και υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Απρίλιο του 2013.
Στα έργα που πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνεται ακόμη η έκδοση οδηγού επισκέπτη και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, η κατασκευή έργων προστασίας των άγριων αλόγων του Δέλτα Αξιού, και η δημιουργία «ηλεκτρονικών παρατηρητηρίων» για τους επισκέπτες των Δήμων Χαλκηδόνος και Νέστου. Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση του οικοτουρισμού στις περιοχές που συμμετείχαν, αλλά και η παράλληλη βελτίωση των συνθηκών για την προστασία της άγριας ζωής, των οικοτόπων και των φυσικών πόρων.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).