Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Μια οφειλόμενη απάντηση και μια ερώτηση

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Αντώνη Μάντζιο
του  Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,  δημοτικού συμβούλου Κατερίνης  
     Μια ευχάριστη έκπληξη από τους συντρόφους της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Κατερίνης. Αφού τελευταία τους βλέπουμε αραιά και που στο δημοτικό συμβούλιο είναι καλοδεχούμενες οι δημόσιες απόψεις τους για θέματα που καίνε όπως η μείωση των ΚΑΠ
στους Δήμους. Ακόμα και όταν προέρχονται από κειμένου αντιγραφή. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δικαιολογήσουμε τόσο εμείς όσο και   όλοι όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά δρώμενα την έκφραση τους:  «οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκονται σε ανούσιες συζητήσεις στο πώς θα μοιραστεί η ήδη κουτσουρεμένη πίτα στους δήμους».
      Και αυτό γιατί είναι ρητά διατυπωμένη η άποψη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης για την αγωνιστική διεκδίκηση των οφειλόμενων και όχι μόνο πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέμα που το θέσαμε πολλάκις αν όχι σε κάθε συνεδρίαση,  είτε μόνοι μας είτε  συνηγορώντας γι αυτό όταν τέθηκε ή από τον κ. Καραφουλίδη  ή  από τους συντρόφους της Λαϊκής Συσπείρωσης.
      Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το λόγο για το τσουβάλιασμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως παράταξης και ως εκφραζόμενη κύρια από την επικεφαλής της ο οποίος ουσιαστικά συμπλέει με την διοίκηση του κ. Χιονίδη,  με την παράταξη μας η οποία κατά την κοινή συνείδηση είναι η παράταξη που αντιπολιτεύεται επί της ουσίας στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
     Ένα τσουβάλιασμα που μπορεί να στηρίζεται στη λογική  του ΚΚΕ  «5 κόμματα 2 πολιτικές» απέχει όμως παρασάγγας τόσο από την κατάσταση στο Δήμο μας όσο και από την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας και ει δυνατόν σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Να θυμίσουμε ότι στα θέματα της εφεδρείας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ζητήματα του περιβάλλοντος, διαφάνειας, προστασίας των συμφερόντων του Δήμου, δημοκρατίας, τήρησης της νομιμότητας,   ήμασταν εμείς που ήρθαμε σε «κόντρα» με την δημοτική αρχή. Παράλληλα  μια σειρά σοβαρών θεμάτων  που θέσαμε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ποτέ η πλειοψηφία δεν τα αποδέχτηκε προς συζήτηση ενώ την συζήτηση για την Ολυμπιάδα δεν την ψήφισε ούτε η υπόλοιπη αντιπολίτευση.
     Και όλα αυτά αλλά και άλλα πολλά μας αδικούν αν χαρακτηρίζονται από τους συντρόφους της άλλης πλευράς «ανούσια συζήτηση» μόνο και μόνο με στόχο τον ψαλίδισμα των άλλων για να φθάσουν το μπόι μας.
      Και με την ευκαιρία μια δημόσια ερώτηση: Γιατί καταψήφισε ο Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Κατερίνης μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης Κορινού και της ανέγερσης τουΚέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας;
Επειδή τα χρήματα προέρχονταν από προγράμματα της Ε.Ε.; Θεωρούν ότι αυτά τα χρήματα δεν τα δικαιούμαστε, δεν είναι δικά μας ή φοβούνται ότι με τις Βιβλιοθήκες και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης θα μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι τις απόψεις τους;   
      Ή  μήπως δεν χρειάζεται το Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίαςγιατί η βία κατά των γυναικών είναι απότοκη του καπιταλισμού και λύνεται μόνο στον σοσιαλισμό; Και αν ισχύσει αυτό μέχρι τότε τι γίνεται; Υπομένουν οι γυναίκες ή τιμωρούνται γιατί δεν παλεύουν για τον σοσιαλισμό;
      Εμείς είμαστε ευτυχείς να συμμετέχουμε σε ένα δημόσιο διάλογο με ανταλλαγή απόψεων, επιχειρημάτων και ερωτήσεων με σεβασμό στην αλήθεια και στόχο να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας ως παρατάξεις και ως πολίτες και με σκοπό την αλλαγή των πραγμάτων στο Δήμο Κατερίνης.
      Μια αλλαγή που πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών, στο αυτοδιοικητικό κίνημα, την συμπαράταξη όχι μόνο των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και όλων όσων βλέπουν ως αδιέξοδη τη σημερινή κατάσταση, όλων όσων θέλουν να υπάρξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως λαϊκός θεσμός ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στην διοίκηση του δήμου, με δημοκρατία και διαφάνεια με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, μέσα από μια γενικότερη αλλαγή στην πατρίδα μας.
Κατερίνη 9/7/2013
Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης