Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Π.Ο.Λ. ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

   Την άποψη ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχε βάλει στόχους και γι αυτό δεν έφτασε στην «Ιθάκη» αλλά είναι αντιμέτωπη με την κρίση της, όπως επίσης και την ελπίδα ότι από δω και πέρα οι Έλληνες δεν θα φοβούνται βαρβάρους και Λαιστρυγόνες, ώστε να ξεπεράσουν την κρίση, εξέφρασε ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, χαιρετίζοντας σε εκδήλωση – αφιέρωμα για τον Καβάφη, που πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά. 


Ο χαιρετισμός του δημάρχου έγινε στην εκδήλωση - αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, που οργάνωσαν στη δημοτική βιβλιοθήκη Λεπτοκαρυάς «Εμμανουήλ Κριαράς», ο πολιτιστικός όμιλος γυναικών Λεπτοκαρυάς και η στέγη γραμμάτων και τεχνών Λεπτοκαρυάς, υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ

Είχε προσκληθεί, μάλιστα, να παραστεί και ο 107 ετών ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου και συγγραφέας, Εμμανουήλ Κριαράς, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν να γίνει, γι αυτό και η κ. Διονυσία Κατσικούδη διάβασε επιστολή του μεγάλου Έλληνα διδάσκαλου ο οποίος επαινούσε την πρωτοβουλία για αφιέρωμα στον Καβάφη και ευχόταν καλή επιτυχία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, μιλώντας για τον Καβάφη ανέφερε: «Είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε ο Καβάφης και ιδιαίτερα με το ποίημά του για τον πηγεμό στην Ιθάκη, που, αν μη τι άλλο, λέει προς όλους μας να βάζουμε στόχους στη ζωή μας, να έχουμε αρχές, να τις κρατάμε, να μην τις ξευτελίζουμε, για να ξέρουμε πού θα πάμε και πώς θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας.
Και λέω ότι αυτό το μήνυμα του Καβάφη είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, διότι μέχρι τώρα, με την κρίση την οποία υπάρχει, στόχους δεν είχαμε βάλει καμία φορά και γι αυτό δεν φτάσαμε στην Ιθάκη.
Ελπίζω, από δω και πέρα, να ‘ναι καλύτερα τα νερά, να μη φοβόμαστε τους βαρβάρους και τους Λαιστρυγόνες και να φτάσουμε αισίως πλέον στην Ιθάκη για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», σημείωσε αρχικά ο δήμαρχος.


ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθανασίου βρήκε φαίνεται την ευκαιρία να μιλήσει για την αξία της γλώσσας και του πολιτισμού στην επιβίωση του ελληνικού έθνους αλλά και να δώσει και μια απάντηση σ’ ένα ζήτημα που κατά καιρούς τίθεται περί της έννοιας της παράδοσης στη σημερινή εποχή.
Από τα λεγόμενα του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, εμφανίζεται η παράδοση να μην έχει την έννοια της επιστροφής στο παρελθόν, δηλαδή να μην έχει την έννοια της συντήρησης αλλά την έννοια της συνέχειας (και επομένως της ανανέωσής της και με νέα σύγχρονα στοιχεία), ή όπως συνηθίζει να λέει: «Να παντρέψουμε την παράδοση με το σήμερα».
Συγκεκριμένα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Συχνά αναρωτιούνται πολλοί: ’’Καλά, εσείς οι Έλληνες, ένα μικρό κράτος, 10 εκατομμύρια ψυχές, από τη γέννηση του κόσμου μέχρι σήμερα πώς κρατιέστε, πώς και υπάρχετε; Είστε ένα «τίποτα» στην κουκίδα του παγκόσμιου χάρτη’’. Η απάντηση είναι ότι κρατιόμαστε και υπάρχουμε, επειδή υπάρχει ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας και όλα αυτά τα οποία δημιουργήσαμε, όχι βέβαια, σώνει και καλά, να αναστήσουμε αυτά τα οποία χάσαμε, αλλά να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αυτά τα οποία κάνανε κάποιοι άλλοι».


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το έργο του Καβάφη αλλά και μελοποιημένα ποιήματα από τη Μαρίκα Φωτοπούλου που ερμήνευε και έπαιζε βιολί συνοδευόμενη από μικρή ορχήστρα.
Πέρα από τους προαναφερθέντες, στην εκδήλωση αφιέρωμα συμμετείχαν Ιερείς της Λεπτοκαρυάς, μέλη του Δ.Σ. του πολιτιστικού ομίλου Λεπτοκαρυάς, του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου και της στέγης γραμμάτων και τεχνών Λεπτοκαρυάς, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, οι αντιδήμαρχοιΣοφία ΝούλαΣοφία Ζουρζούρα και Μαρία Τσιμήτρη, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λεπτοκαρυάς Λάκης Κουκάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοιΑντώνης ΧατζήςΔημήτρης ΧατζήςΓιώργος Ζτάνης κ.ά., ο τ. δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Ντάβανος, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων Ελλάδας Χρήστος Φωτόπουλος, η τ. βουλευτήςΜαρία Μίχου, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες.