Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ανοικτή Πρόσκληση: Συζητάμε για το δημοτικό μας ραδιόφωνο

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον αποστολέα του μηνύματος.... Αντώνη Μάντζιο
Σήμερα Δευτέρα 10 /6 στις 19:30 στο Δημαρχείο Κατερίνης
    Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, είναι ένα δημόσιο μέσο ενημέρωσης, το μόνο δημόσιο
μέσο ενημέρωσης της πόλης μας, το οποίο έχει καταγράψει μια ιστορική διαδρομή με προσφορά και αδυναμίες και σήμερα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι.
     Και αυτό γιατί ο δημόσιος χώρος σήμερα γίνεται στόχος πολιτικών και οικονομικών επιθέσεων, η ενημέρωση από τη μια μεριά απειλείται με τη χειραγώγηση και από την άλλη νέοι δρόμοι, όπως το διαδίκτυο, ανοίγονται μπροστά της, νέοι δρόμοι με προοπτικές και κινδύνους.
     Ταυτόχρονα τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης αλλάζουν και εξελίσσονται ακολουθώντας τον φρενήρη ρυθμό της τεχνολογίας, αλλά και οι δήμοι αλλάζουν και μετατρέπονται από λαϊκοί θεσμοί στο μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης, με περικοπές πόρων και παράλληλη περιστολή της αυτονομίας τους.
   Οι ίδιοι οι πολίτες αποκομμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ζουν και δρουν απομονωμένοι, είτε μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Κατερίνης, είτε στις 28 άλλες κοινότητες του Δήμου μας.
    Και σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την ανεργία που καλπάζει, τη μετανάστευση των νέων μας, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσα από τη μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας, την ύφεση και το κλείσιμο επιχειρήσεων, την αδυναμία του δήμου και της πολιτείας να συνδράμει μέσα από μεγάλα έργα υποδομών ή και μικρές δραστηριότητες που θα καλυτερεύουν την καθημερινότητα του δημότη, του επιχειρηματία του αγρότη.
    Σε αυτή την κατάσταση, στην περιγραφή της οποίας συμφωνούμε όλοι λίγο ή πολύ, έχει θέση το δημοτικό ραδιόφωνο, έχει σημασία η ύπαρξή του, μπορούμε να το μετατρέψουμε από μέσο ενημέρωσης σε μέσο επικοινωνίας, μέσο ανάτασης της κοινωνίας, μέσο αντιστροφής της πορείας και γιατί όχι μέσο για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση;
     Υποστηρίζουμε, ένα ραδιόφωνο που θα ενημερώνει επαρκώς για όσα συμβαίνουν στην πόλη και τη περιφέρεια του δήμου, ένα ραδιόφωνο ανοικτό στους δημότες, όπου θα μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματά τους και να παίρνουν άμεση επίσημη απάντηση, ένα ραδιόφωνο ελέγχου της κάθε μορφής εξουσίας, ένα ραδιόφωνο πλουραλιστικό, της δημοκρατίας και της διαφάνειας, ανοιχτό στις ιδέες της ειρήνης, της φιλίας της αλληλεγγύης και κλειστό στο φυλετικό μίσος, στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, την έχθρα και το ψέμα.
    Ένα ραδιόφωνο που δεν θα σπαταλά τους πόρους του δήμου, ένα ραδιόφωνο που δεν θα ανήκει σε καμιά πλειοψηφία, ένα ραδιόφωνο που θα είναι εργαλείο ανάπτυξης. Εργαλείο ενημέρωσης των καταναλωτών, των επιχειρηματιών, παρουσίασης της καινοτομίας και της ποιότητας, ένα ραδιόφωνο που θα φέρνει το χωριό στην πόλη και την πόλη στο χωριό, ένα ραδιόφωνο όργανο του πολιτισμού, της τέχνης, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της ιατρικής.
     Ένα ραδιόφωνο όπου φορείς, ομάδες, σχολεία και πολίτες θα μπορούν να παρουσιάζουν οι ίδιοι τις δραστηριότητές τους, θα ενημερώνουν και θα ενημερώνονται, ένα ραδιόφωνο χωρίς λογοκρισία, χωρίς κομματικές γραμμές, ένα ραδιόφωνο των δημοσιογράφων, των φορέων, των πολιτών και της δεοντολογίας.
          
  Πολλά μπορούμε να προσθέσουμε.
      Περιμένουμε τις απόψεις σας, τα ερωτήματά σας, τις προτάσεις σας, ή τις διαφωνίες σας, σε μια ανοικτή συζήτηση - διαβούλευση,
την Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού μας συμβουλίου, με θέμα: «Ο  ρόλος του Δημοτικού Ραδιοφώνου στην Κατερίνη που ονειρευόμαστε»,μια διαδικασία που μπορεί να είναι και ένα στοίχημα για την πόλη μας ότι μπορούμε να συζητάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να διαφωνούμε και να συμφωνούμε, με κοινό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας.
Για την παράταξη
Αντώνης Δ.  Μάντζιος, οικονομολόγος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης           http://protovouliapolitonkaterinis.blogspot.gr/