Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

«Το Δίον στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

   Στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 η εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τομέας Αρχαιολογίας / Ανασκαφή Δίου) σε συνεργασία με το Δήμο Δίου-Ολύμπου, την ΚΖ΄ ΕΠΚΑ, τον
Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στο πλαίσιο της δράσης«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και είχε ως στόχο τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και της εκπαιδευτικής εμπειρίας σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και την προώθηση των «πράσινων» εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλίες εκπροσώπων των συνεργαζομένων φορέων: Σεμέλη Πινγιάτογλου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας Α.Π.Θ, Εύα Αλβανού, αρχαιολόγος της ΚΖ΄ΕΠΚΑ, Μαρία Τσιμήτρη, αντιδήμαρχος Δήμου Δίου – Ολύμπου και Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρόεδρος Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών έγινε αναφορά στην αρμονική συνύπαρξη αρχαιοτήτων και φύσης στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου και τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη στα πλαίσια του τρίπτυχου: «Παιδεία - Πολιτισμός – Τουρισμός». Ακολούθησε θεματική περιήγηση και υπόδειξη σημείων περιβαλλοντικής αναφοράς για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την αρχαιολόγο Μαρία Ιατρού.