«Τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΙΚΑ απειλεί με περικοπές τις χαμηλές συντάξεις, που αποτελούν το 80% του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν μπορεί να πέσει νέο «μαχαίρι» στις υψηλές συντάξεις, που έχουν
πληγεί θεαματικά τα τρία τελευταία χρόνια. Σήμερα αναμένεται άγριο παζάρι του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, με στόχο τη διάρκεια της ρύθμισης στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να περισωθούν οι χαμηλές συντάξεις. Αλλά και να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα Ταμεία.
Νέες μειώσεις δρομολογούνται και στις επικουρικές συντάξεις Νέες μειώσεις δρομολογούνται και στις επικουρικές συντάξεις Η τρόικα εκτιμά ότι το 2013-14 οι ειπράξεις στα ληξιπρόθεσμα δεν θα ξεπεράσουν τα 1 δισ. ευρώ, όταν είναι προϋπολογισμένα 2 δισ. ευρώ και άλλο 1 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16. Ιδιαίτερα για την περίοδο αυτή οι εκτιμήσεις της τρόικας μιλούν για μηδενικές εισπράξεις.
Υστέρηση εσόδων 20%
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε», οι ελεγκτές μιλούν για σοβαρή υστέρηση στα έσοδα του ΙΚΑ που ξεπέρασε το 20% το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ θεωρούν ότι φέτος θα εισπραχθούν 500 εκατομμύρια ευρώ, αντί του 1 δισ. και άλλα τόσα το 2014.
Τα σενάρια που «πέφτουν» στο τραπέζι, σε περίπτωση που η νέα ρύθμιση της «νέας αρχής» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, είναι:
*Μηνιαία μείωση 15 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις που σήμερα κυμαίνονται στα 486 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή συγκεντρώνονται 513.216.000 ευρώ το έτος, καθώς η μείωση θα γίνει σε 2.851.200 χαμηλοσυνταξιούχους.
*Μηνιαία περικοπή 10 ευρώ στους 776.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ (από 360 ευρώ σε 350), ρύθμιση που θα αποφέρει 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν, μιλώντας στην «Ε», ότι δεν μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στις υψηλές συντάξεις, οι οποίες έχουν συρρικνωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 2.000 ευρώ το 2009, τώρα κυμαίνεται στα 1.180 ευρώ. Επιπλέον μια πρόσθετη μείωση σε όσους υψηλοσυνταξιούχους έχουν μείνει ακόμα, δεν θα είχε θεαματικά δημοσιονομικά οφέλη, μιας και ο αριθμός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι μικρός και αντιστοιχεί μόλις στο 20% των συνταξιούχων.
Πάντως νέες μειώσεις έχουν δρομολογηθεί και στις επικουρικές συντάξεις, όπου ανά τρίμηνο το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα πρέπει να διεξάγει αναλογιστικές μελέτες.
Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στα 14 δισ., εκ των οποίων τα 9 δισ. είναι τα ανεξόφλητα στο ΙΚΑ.
Η απόκλιση εισφορών κινείται γύρω στο 14% και είναι διπλάσια των προβλέψεων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στη μείωση των εσόδων από εισφορές λόγω της πτώσης των μισθών.
Την ίδια στιγμή, ένας στους δύο ασφαλισμένους έχει κάνει στάση πληρωμών στα Ταμεία.
«Μάχη» για τις δόσεις
Οσον αφορά τη νέα ρύθμιση χρεών, η «μάχη» θα δοθεί για τον τελικό αριθμό των δόσεων, ενώ έχουν ήδη κλειδώσει οι προϋποθέσεις.
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις με χαμηλό συντελεστή που θα είναι σε συνάρτηση με το οφειλόμενο ποσό. Η αρχική πρόταση προβλέπει 100 δόσεις (μέχρι το 2020), αλλά την περασμένη Πέμπτη το χαμηλόβαθμο κλιμάκιο «προέβαλε αντιδράσεις» και έτσι η διαπραγμάτευση περιορίζεται στις 60 (μέχρι το 2017).
Η ρύθμιση για τη νέα αρχή θα περιλαμβάνει:
*Την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2013
* Το πρώτο εξάμηνο θα καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές για όσους μπουν στη ρύθμιση.
*Για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.
*Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ' επανάληψιν μπει σε ρυθμίσεις, αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.
*Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.
*Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Σήμερα αναμένεται επίσης να συζητηθεί ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού και οι εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας. Το υπουργείο θα παρουσιάσει τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου. Ο νέος «μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού» θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
Η ανεργία θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό του κατώτατου μισθού Η ανεργία θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό του κατώτατου μισθού 1Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων -εκτός του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ- και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων). Υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Βουλή.
2Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.
3Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.
4Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος, για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με βάση μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η πορεία της ανεργίας και της οικονομίας.
Τα αποτελέσματα που θα έχει ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού θα αξιολογηθούν στις αρχές του 2014.