Μία νέα μορφή αντισύλληψης, πέρα από τα προφυλακτικά και την εγχείρηση, μπορεί να έχουν μια μέρα στη διάθεσή τους οι άντρες, εάν επαληθευτούν τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση
ενός πειραματικού αντισυλληπτικού τζελ.
Όπως έδειξαν, η επάλειψή του στο δέρμα μειώνει κατακόρυφα τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή και τα εξαλείφει ακόμα, ελαττώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε μορφή γέλης, όπως λέγεται επιστημονικά το τζελ, ένας ορμονικός συνδυασμός (το τζελ περιέχει τεστοστερόνη και συνθετική προγεστίνη).
Σε προγενέστερες μελέτες έχει δοκιμαστεί ο ίδιος συνδυασμός σε ενέσιμη μορφή ή σε δερματικό επίθεμα (αυτοκόλλητο), σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Κριστίνα Γουάνγκ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ίδρυμα του Λος Άντζελες.
Το νέο τζελ πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, πριν μπορέσει να διατεθεί στο εμπόριο.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη χρήση του παρουσιάσθηκαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας των ΗΠΑ, το οποίο διεξήχθη στο Χιούστον.
Όπως είπαν η δρ Γουάνγκ και συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, επιστράτευσαν 56 υγιείς άνδρες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τριών ειδών τζελ: ένα που περιείχε σκέτη τεστοστερόνη, ένα που περιείχε τον πειραματικό συνδυασμό με συγκεκριμένη δόση προγεστίνης και ένα τρίτο που περιείχε τον πειραματικό συνδυασμό με διαφορετική δόση προγεστίνης.
Οι άντρες άλειφαν καθημερινά και επί έξι μήνες το τζελ που τους αναλογούσε σε δύο σημεία του σώματός τους (στο μπράτσο και στην κοιλιά).
Ποσοστό έως 89% των ανδρών που χρησιμοποίησαν τις συνδυασμένες φόρμουλες παρουσίασαν μείωση των συγκεντρώσεων των σπερματοζωαρίων τους σε επίπεδα κάτω του 1 εκατομμυρίου ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, με το 78% να φτάνουν στο σημείο της εκμηδένισης.
Απ’ όσους χρησιμοποίησαν σκέτη τεστοστερόνη, μείωση σε επίπεδα κάτω του 1 εκατομμυρίου ανά χιλιοστό του λίτρου παρουσίασε το 23%.
Η φυσιολογική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είναι πάνω από 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος.
Οι συνδυασμοί τεστοστερόνης/προγεστίνης δρουν διακόπτοντας την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων στους όρχεις, εξήγησε η δρ Γουάνγκ.
Ένα σημαντικό και προς το παρόν αναπάντητο ερώτημα του όλου εγχειρήματος είναι οι δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες του αντισυλληπτικού τζελ, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η δράση του είναι αναστρέψιμη.
Οι ερευνητικές ευελπιστούν ότι τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν με τις μελλοντικές, μεγαλύτερες και πιο παρατεταμένες δοκιμές τους.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Παιδικής Υγείας & Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.
Πηγή: tanea.gr