Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Χάστε κιλά(εύκολα) μιμούμενοι τα... ζώα!

Μας το έστειλε το lifezone.... Ευχαριστούμε πολύ

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί ότι μας διδάσκουν τα ζώα για την ανθρώπινη παχυσαρκία; Αδυνατίστε μιμούμενοι τις συνήθειες τους
Οι κτηνίατροι σε όλο τον κόσμο καλούνται να θεραπεύσουν όλο και πιο υπέρβαρα ζώα. Το μέγεθος του προβλήματος μάλιστα είναι πλέον συγκρίσιμο με την ανθρώπινη μάχη κατά της παχυσαρκίας.
Οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν καθημερινά διαφόρων ειδών παχύσαρκα ζώα:
 εύσωμα πόνι, παραταϊσμένα παχουλά ψάρια, χελώνες που δεν μπορούν  πλέον να χωρέσουν στο καβούκι τους κ.α.. Βλέπουν ακόμη και υπέρβαρα πουλιά!
Γνωρίζατε ότι πολλά από τα εκπαιδευμένα σκυλιά που ψάχνουν για ναρκωτικά ακολουθούν δίαιτα να περιορίσουν την όρεξή τους;  Μάλιστα στο εξωτερικό η  λιποαναρρόφηση είναι η θεραπεία επιλογής για τα παχύσαρκα σκυλιά.
Ένας κτηνίατρος μάλιστα επινόησε μια παραλλαγή της δίαιτας Atkins για τους ανθρώπους, ειδικά για γάτες: τη δίαιτα «catkins» .
Παρά βέβαια τις επιτυχίες των κτηνιάτρων στην παχυσαρκία των ζώων, όπως είναι φυσικό, ελάχιστοι άνθρωποι ίσως θα απευθύνονταν σε έναν κτηνίατρο για να αδυνατίσουν. Μήπως όμως οι κτηνίατροι μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά παρέχοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες από την εμπειρία τους με τα ζώα;
Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους υπέρβαρους ανθρώπους λέγοντάς τους ότι για να αλλάξουν το σώμα τους, πρέπει να αλλάξουν τον εαυτό τους. Παρόμοιες  είναι επίσης και οι οδηγίες που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε βιβλίο δίαιτας: Τρώτε λιγότερο, ασκηθείτε περισσότερο και αποκτήστε περισσότερη θέληση.
Αλλά οι κτηνίατροι από την άλλη όταν βλέπουν τα ζώα να γίνονται ολοένα και πιο παχύσαρκα, δεν λένε: «Τα ζώα αυτά δεν έχουν ανεπτυγμένη δύναμη της θέλησης», αλλά απλά αναρωτιούνται: «Τι συμβαίνει στο περιβάλλον αυτού του ζώου;». Οι κτηνίατροι με άλλα λόγια δεν βλέπουν την παχυσαρκία ως ασθένεια σε ένα ζώο, αλλά ως μια… ασθένεια του περιβάλλοντος.

Υπάρχει μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες, πέρα από την υπερβολική κατανάλωση τροφής που κάνουν τα άγρια ​​ζώα υπέρβαρα. Η έκθεση στο φως,  για παράδειγμα, τεχνητή ή φυσική, προωθεί τη συσσώρευση του λίπους. Ο συνδυασμός των βακτηρίων στα έντερά τους μπορεί να τους οδηγήσει να συσσωρεύσουν περισσότερη ενέργεια από την τροφή τους και να γίνουν πιο… παχουλά.
Σπάνια οι γιατροί εξετάζουν τις επιπτώσεις αυτών των παραγόντων στους ανθρώπους και πως αυτοί επιδρούν στην ανθρώπινη παχυσαρκία. Ακόμη οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους των  άγριων ζώων και κάποιες εποχιακές αλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα. Για παράδειγμα τα άγρια ζώα κάποιες εποχές του χρόνου δεν βρίσκουν εύκολα τροφή στο περιβάλλον τους.
Τι προτείνουν λοιπόν κάποιοι ειδικοί κτηνίατροι και βιολόγοι που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα;
Αν θέλετε να χάσετε βάρος με τον τρόπο που η φύση ρυθμίζει το σωματικό βάρος των άγριων ζώων, θα πρέπει να μειώσετε την αφθονία των τροφίμων γύρω σας και να διακόψετε την πρόσβασή σας σε αυτά. Με άλλα λόγια: θα πρέπει να αλλάξετε το περιβάλλον σας.
Η ψυχική κατάσταση ενός ζώου μπορεί να επηρεάσει το βάρος του. Όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα όταν είναι ανήσυχα αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα μικρά ψάρια λ.χ. τρώνε λιγότερο όταν βρίσκονται κοντά σε καρχαρίες γιατί νοιώθουν ότι απειλούνται.

Κάποια ζώα που έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων περιστασιακά, κρύβουν και μαζεύουν τα τρόφιμα για τις δύσκολες μέρες. Τρώνε μυστικά και το βράδυ. Αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται όμως ως «διαταραχή» από τους ψυχολόγους, όταν τη διαπιστώνουν σε ανθρώπους.
Ωστόσο, οι βιολόγοι άγριων ζώων αποκαλούν αυτή τη συμπεριφορά των ζώων διατροφική «στρατηγική», που ενισχύει τις ικανότητες επιβίωσης ενός ζώου
Χρήσιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νευρική ανορεξία και η παθολογική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μπορούν να προκύψουν από τους εμπειρογνώμονες που μελετούν πότε και γιατί μια τέτοια συμπεριφορά εντείνεται σε ζώα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν λοιπόν ότι κανένα ζώο στη φύση  δεν είναι φτιαγμένο για να έχει ένα έτοιμο πιάτο φαγητού μπροστά του: Όλα τα ζώα στη φύση αναγκάζονται να σκάψουν, να τρέξουν, να κυνηγήσουν και να σχεδιάσουν την ενέδρα τους για να τραφούν. Το φαγητό έρχεται ως αντάλλαγμα των κόπων τους.
Αλλά, όπως και πολλά κατοικίδια και ζώα ζωολογικού κήπου, οι περισσότεροι από μας τους ανθρώπους στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν ανησυχούμε πλέον για το επόμενο γεύμα μας. Όλο και περισσότερο αναθέτουμε σε τρίτους αυτή τη δουλεία:  στις επιχειρήσεις τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες εστιατορίων, που μας έχουν απαλλάξει από την ταλαιπωρία της εύρεσης των τροφίμων ή της προετοιμασίας του φαγητού. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι έχουμε μια «εμμονή» με το φαγητό….