Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Mπάγερν: μαθήματα ανώτερων οικονομικών!


19 ΣΕΡΙ ΣΕΖΟΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ
Του ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΑΤΟΥ
Θα είναι σίγουρα ο τελικός των αουτσάιντερ που κατάφεραν να αποκλείσουν τα δύο φαβορί της διοργάνωσης. Θα είναι σίγουρα ο τελικός των απόντων αν καταγράψει κανείς τις απουσίες των δύο ομάδων λόγω καρτών. Θα είναι όμως και η αναμέτρηση δύο εντελώς διαφορών σχολών από πλευράς οικονομικής διαχείρισης...
Από τη μία η Μπάγερν Μονάχου με τις 19 σεζόν συνεχόμενης κερδοφορίας! Και με τον σοβαρό προβληματισμό της μείωσης των μετά φόρων κερδών της από 2,9 εκατ. ευρώ το 2010 σε 1,3 εκατ. ευρώ το 2011! Και όλα αυτά ενώ προ φόρων τα κέρδη της ήταν 8,6 εκατ. ευρώ το 2011 αντί 5,6 εκατ. ευρώ το 2010. Η διαφορά ήταν ότι εξόφλησε τη γερμανική εφορία προσκομίζοντας πριν από μερικούς μήνες επιταγή... ημέρας ύψους 7,5 εκατ. ευρώ! Και σήμερα είναι... zero έναντι του γερμανικού δημοσίου.
«Αν είναι να οφείλουμε στο κράτος, καλύτερα να βάλουμε μόνοι μας λουκέτο για να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Ετσι κι αλλιώς, αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει το κράτος» έλεγε πριν από ένα χρόνο στη Νιόν ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Είχε έρθει για την παρουσίαση του financial fair play, αλλά μάλλον είχε να πει περισσότερα σχετικά με τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία...
Η Μπάγερν δεν έχει Αμπράμοβιτς. Δεν έχει καν ιδιοκτήτη. Βασίζεται στα πάνω από 100.000 μέλη της και έχει κάνει τη... χάρη σε δύο γερμανικές εταιρίες κολοσσούς (Audi και Adidas) να αποκτήσουν το 9,09% των μετοχών της η καθεμιά. Ούτως ή άλλως με βάση το γερμανικό νόμο το ανώτατο ποσοστό παραχώρησης μετοχών σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι το 49% των μετοχών. Το υπόλοιπο 51% ανήκει στο σύλλογο και τα μέλη του. Κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει και να θεωρήσει μία ολόκληρη Μπάγερν ως δικό του μαγαζί...Από την άλλη πλευρά μία Τσέλσι που βασίζεται στα χρήματα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Αλλιώς σήμερα θα μπορούσε και να είχε βάλει λουκέτο, αντί να περιμένει τη συμμετοχή της στον τελικό του Champions League. O Ρώσος μεγιστάνας είχε να καλύψει ζημιά της ομάδας του μόνο για το 2011 ύψους 75 εκατ. ευρώ!
Mπάγερν: μαθήματα ανώτερων οικονομικών!
Ο τζίρος της Μπάγερν για το 2011 έφτασε τα 321 εκατ. ευρώ και είναι ο τέταρτος καλύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη πίσω από Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι δύο ισπανικές ομάδες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι διαπραγματεύονται μόνες τους τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα σε βάρος των υπόλοιπων ομάδων της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μπάγερν και Γιουνάιτεντ έχουν ενταχθεί ταπεινά σε κεντρική τηλεοπτική διαχείριση υποβαθμίζοντας συνειδητά το brand name τους και τα χρήματα που θα μπορούσαν μεμονωμένα να εισπράξουν.
Η Μπάγερν όμως έχει ένα ακόμα πολύ σημαντικό ατού. Το ποσοστό κατανομής στις τρεις κατηγορίες των εσόδων της, που είναι το πιο αρμονικό σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού μόνο το 22% είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα και άλλο τόσο τα εισιτήρια στο Αλιάντς, παρά το γεγονός ότι έχει τον τέταρτο καλύτερο μέσο όρο θεατών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το υπόλοιπο 56% προέρχεται από τα εμπορικά της δικαιώματα ύψους 178 εκατ. ευρώ το 2011, που είναι και τα περισσότερα στην Ευρώπη! Από αυτά τα 82 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εκμετάλλευση του brand name της ομάδας, τα 44 από τις μπουτίκ της σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα 14 από διάφορες εμπορικές δραστηριότητες και τα 38 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση του Αλιάντς Αρίνα!
Mπάγερν: μαθήματα ανώτερων οικονομικών!
Για να φτάσει σε αυτό το ποσό χρειάστηκε βεβαίως το 2008 να περιορίσει τα έξοδά της προκειμένου να καταβάλλει στη γειτόνισσα Μόναχο 1860 11 εκατ. ευρώ μετρητά και να την σώσει από τη χρεοκοπία αγοράζοντας το δικό της μερίδιο του 50%. «Δεν το κάναμε από φιλανθρωπία και από σεβασμό στη Μόναχο 1860. Το κάναμε γιατί με αυτόν τον τρόπο το μακροχρόνιο κέρδος μας θα είναι πολύ μεγαλύτερο» δήλωνε με κυνισμό στη γενική συνέλευση των μελών της Μπάγερν ένα χρόνο μετά ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε. Και δικαιώθηκε πολύ σύντομα...
Για τους Βαυαρούς η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εκτός του ότι θα εκτοξεύσει τα κέρδη της ομάδας το 2012 (στον ισολογισμό που θα κλείσει τον Ιούνιο), θα αποτελέσει το καλύτερο πρόκριμα για τις σε εξέλιξη συνομιλίες με τον κολοσσό Gazprom που θέλει να «αγοράσει» τη φανέλα της από την Ντόιτσε Τέλεκομ που πληρώνει εγγυημένα από 22-24 εκατ. ευρώ το χρόνο την πιο ακριβή φανέλα της Ευρώπης πίσω από αυτή της Μπάρτσα μετά τη συμφωνία με το Κατάρ!
Η Gazprom είναι στη φανέλα της Σάλκε και η απαραίτητη προϋπόθεση που έχει θέσει ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες είναι να μην φύγουν από εκεί και αποδυναμώσουν έτσι ένα σημαντικό τους αντίπαλο στην Μπουντεσλίγκα!!!
Και όλα αυτά από μία ομάδα με αύξηση εσόδων στο 69% από το 2005 (190 εκατ. ευρώ) στο 2011 (321 εκατ. ευρώ) και με μόλις δύο σεζόν από το 2006 στις οποίες το ποσοστό του κόστους της ομάδας ξεπέρασε το 50% των εσόδων της! Το 2011 για παράδειγμα με έσοδα 321 εκατ. ευρώ, η ομάδα της στοίχισε 157 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 49% του τζίρου της!
Μία ομάδα με τέτοια βιομηχανία εσόδων έχει μόλις το όγδοο υψηλότερο μπάτζετ στην Ευρώπη πίσω από Μπαρτσελόνα (53%), Ρεάλ (45%), Μίλαν (88%), Μάντσεστερ Σίτι (114%), Ιντερ (90%), Τσέλσι (74%) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (46%)!
Μία ομάδα που τα έξι τελευταία χρόνια, χωρίς την εκμετάλλευση του Αλιάντς Αρίνα (αποτελεί ξεχωριστή εταιρία από το 2008 και μετά) έχει συνολικό μετά φόρων κέρδος ύψους 34 εκατ. ευρώ! Είπατε τίποτα για την έλλειψη του ισχυρού ιδιοκτήτη – επενδυτή;