Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πλούσια σε νερό η Αφρική

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες
Το στερεότυπο στο μυαλό όλων μας είναι πως, οι κάτοικοι της Αφρικής δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Όμως, όπως φαίνεται από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τα δεδομένα ανατρέπονται, από τη
στιγμή που εκείνες κάνουν λόγο για πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, προστατευμένες στο υπέδαφός της.

Τα επιστημονικά ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Environmental Research Letters αναφέρουν πως οι υπόγειες «δεξαμενές» έχουν 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης.

Ο χάρτης που δημιούργησαν και βασίζεται στα ευρήματα τους είναι ό,τι πιο σύγχρονο και λεπτομερές υπάρχει, σχετικό με το θέμα. Επίσης, παρουσιάζει τις δυνατότητες των κρυμμένων αυτών πόρων, λέει το BBC στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μεγάλης κλίμακας γεώτρηση δεν θα ήταν καλός τρόπος αύξησης των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Παρόλα αυτά, στην Αφρική υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ παράλληλα οι ανάγκες της ηπείρου αναμένεται να αυξηθούν, τα προσεχή χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών στην άρδευση.


http://www.protothema.gr/