Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώνει σταδιακά τη διαδικασία υπογραφής των πρώτων συμβάσεων μίσθωσης δημόσιας γεωργικής γης

Από αριστερά: Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κος Δημήτριος Ευθυμιάδης,
Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου,  Υφυπουργός Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Γιάννης Δριβελέγκας,  Αντιπεριφερειάρχης
Ημαθίας, κος Κώστας Καραπαναγιωτίδης 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Χθες 19 Μαρτίου 2012, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης
Ψωμιάδης, υπέγραψε με τους 14 πρώτους δικαιούχους τις συμβάσεις μίσθωσης δημόσιας
γεωργικής γης, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκα, του εκλεγμένου Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δημήτριος Τσιμήτρης (αγροτικής ανάπτυξης) καθώς και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης αλλά και εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μισθωτήριες συμβάσεις που υπογράφτηκαν σήμερα αφορούν 14 νέους δικαιούχους οι οποίοι μισθώνουν 32 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 118 στρεμμάτων, με το συμβολικό ετήσιο αντίτιμο των 5 ευρώ ανά στρέμμα.

«…Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι κοντά στους νέους αγρότες. Σήμερα ήρθαμε εδώ όχι για να επικρίνουμε, αλλά για να ευχαριστήσουμε την Πολιτεία για μια σημαντική απόφαση: να μισθώσει δημόσια γεωργική γη σε νέους και άνεργους αγρότες διά της Περιφέρειας….», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να στηρίξουμε τους νέους αγρότες. Το μέτρο ενίσχυσης νέων και ανέργων αγροτών δεν αφορά μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη είμαστε σε ετοιμότητα για αντίστοιχες διαδικασίες στη Χαλκιδική, στις Σέρρες και στην Πιερία, όπου εκκρεμούν οι βεβαιώσεις για τις εκτάσεις από τα Δασαρχεία.», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δ. Ευθυμιάδης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, τόνισε σε σύντομη δήλωσή της, ότι «η κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφικής της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ ήταν άμεση και αποτελεσματική για την υλοποίηση της δράσης. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών που παρότι υπέβαλαν με δική τους ευθύνη ηλεκτρονικές αιτήσεις, δημιουργήθηκε στο ισόγειο Περιφερειακής Ενότητας ειδικός χώρος για την εξυπηρέτησή τους και την επίλυση διαφόρων αποριών στη διαδικασία υποβολής. Καθόλη τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων αλλά και κατά τη διάρκεια του προσυμβατικού διοικητικού ελέγχου, η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ είχε άριστη συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας αλλά και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέχρι το τέλος του μήνα Μαρτίου, θα ολοκληρωθούν και στην Πιερία οι διαδικασίες του διοικητικού ελέγχου των δικαιολογητικών, έτσι ώστε να είμαστε και εμείς στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με άλλους δέκα (10) νέους ανθρώπους τις αντίστοιχες συμβάσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι για τα προσφερόμενα τεμάχια γης, για τα οποία θα υπογραφούν και οι σχετικές συμβάσεις, υπήρξε εικοσαπλάσια ζήτηση σε σχέση με την προσφορά.».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πάρα πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει, την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης των μισθωτηρίων συμβολαίων. «Οι υπηρεσίες υπερέβαλαν εαυτούς για να γίνουν όλα στην εντέλεια. Σήμερα κάνουμε την αρχή. Θα υπάρξει συνέχεια», τόνισε με νόημα ο κ. Γ. Δριβελέγκας.