Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

«Καμπανάκι» από τη δ/νση δασών Πιερίας για την παράνομη ξύλευση

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
 
* ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

Δενδροφύτευση σε περιοχή τού Λιτοχώρου με εθελοντική συμμετοχή μαθητών
και μαθητριών για την ερχόμενη Τετάρτη 21/3/2012, ανακοίνωσε η διεύθυνση δασών Πιερίας στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στη δασοπονία. 

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση – σύσκεψη των δασικών υπαλλήλων τού νομού με σκοπό τον καθορισμό και προγραμματισμό γενικών κατευθύνσεων προσέγγισης ανάπτυξης και προστασίας τού τοπικού φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με παράνομες ενέργειες (παράνομη υλοτομία που έχει αυξηθεί στην περιοχή, προφανώς λόγω κρίσης). 

Μεταξύ των άλλων που διατυπώνει στο έγγραφό της η διεύθυνση δασών Πιερίας, έγγραφο που υπογράφεται από τον δασάρχη Πιερίας κ. Γιώργο Χ. Μαυρίδη, καλεί τούς πολίτες να έρθουν και να γνωρίσουν το δάσος, είτε με την οικογένεια, είτε με το σχολείο, είτε με φίλους και παρέες. 

Τους προτρέπει να αναζητήσουν τα οφέλη τού δάσους, τους ζητά να μην το επιβαρύνουν και να μην το θέτουν σε κίνδυνο, να μην προχωρούν σε καταπατήσεις αλλά ταυτόχρονα να καταγγέλλουν τέτοιου είδους ενέργειες και να μη συμμετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο, σε παράνομη υλοτομία (είτε ως έμποροι, είτε ως αγοραστές ξύλων). 

Τέλος, η διεύθυνση δασών Πιερίας ανακοινώνει ότι έχει ανοιχτές τις πόρτες της για γνωριμία με τους πολίτες από τους οποίους ζητά να έχουν καλή συνεργασία με τους δασικούς υπαλλήλους προς όφελος του τόπου συνολικά, προς όφελος καθενός εκ των πολιτών αλλά και προς όφελος των επόμενων γενιών. 

ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΞΥΛΕΥΣΗ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως όμως κατά τους τελευταίους μήνες, έχει παρατηρηθεί από αρμόδιους παράγοντες αλλά και από πολίτες ότι υπάρχουν πάμπολλα κρούσματα παράνομης υλοτομίας στον Όλυμπο και σε παρολύμπιες περιοχές. Παράνομη ξύλευση είχε παρατηρηθεί και πριν από την κρίση, όμως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης διόγκωσε το φαινόμενο. 

Η φετινή βαρυχειμωνιά εν μέσω κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, η έλλειψη των αναγκαίων χρημάτων σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή τού πετρελαίου οδηγούν σημαντική μερίδα πολιτών να χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο σόμπες και τζάκια. Ωστόσο, η μεγάλη ανάγκη χρήσης φθηνών καυσόξυλων και η αυξημένη ζήτησή τους στην αγορά αποτελεί τη βασικότερη αιτία παράνομης ξύλευσης, είτε από πολίτες, είτε από προμηθευτές. 

Μάλιστα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Εφέσου Δ.Δίου-Ολύμπου, Δημήτρης Κατιαρτής, υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παρανομούντες προμηθευτές καταγγέλλονται, οι δράστες συλλαμβάνονται, επιβάλλονται πρόστιμα, σχηματίζονται δικογραφίες από την Αστυνομία οι οποίες προωθούνται στην Εισαγγελία Κατερίνης, ορίζονται δίκες, όμως οι δράστες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε βάρος τού περιβάλλοντος. 

Όπως εξηγεί, παρανομούντες ξυλοκόποι – έμποροι καυσόξυλων δεν σταματούν να καταστρέφουν δασικές εκτάσεις, επειδή οι παράνομες αυτές ενέργειες αποφέρουν πολλές χιλιάδες ευρώ ενώ τα πρόστιμα που πληρώνουν οι ξυλοκόποι – προμηθευτές είναι κατά πολύ μικρότερα σε σχέση με το συνολικό τους κέρδος. 


http://www.olympio-bima.gr/