Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ και Κολέγιο Επιτρόπων απαιτούν πλέον πειθαρχία από την Ελλάδα!


Κανένα περιθώριο ανοχής στην Ελλάδα σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας (δηλαδή λήψης μέτρων) δεν δίνουν πλέον οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Και για να αποκλείσουν δημοκρατικού τύπου
«εκτροπές» από τις ειλημμένες αποφάσεις, επαναλαμβάνουν αδιαπραγμάτευτα, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση, εάν δεν υπάρξει η ρητή δέσμευση των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνιών.
Αυτό προέκυψε σαφώς κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για θέματα οικονομίας και των επιτρόπων οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στην Ελλάδα για «χαμένες ευκαιρίες», αλλά και από την κοινή συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ, στις έξι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος

Είπε μεταξύ των πολλών για το ευρωπαϊκό της όνειρο για την πολιτική ένωση της Ευρώπης η κ. Μέρκελ και τα εξής για την Ελλάδα:

...«Η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς δεν καταβλήθηκε η απαιτούμενη προσπάθεια στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιπλέον υπήρξε ολιγωρία από πλευράς της διεθνούς κοινότητας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας».
Τόνισε πως «στόχος μας είναι να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι εκεί όπου όλοι θα συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους» και επανέλαβε πως «πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους κανόνες που εμείς οι ίδιοι θεσπίσαμε στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας».
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε επίσης ότι η χρηματική βοήθεια προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ή διαχείρισης του δημόσιου χρέους «δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις, αλλά βασίζεται στην παραδοχή ότι και οι αποδέκτες της βοήθειας καταβάλλουν το μέγιστο των δυνατών προσπαθειών για να βελτιώσουν την κατάστασή τους».

Κολέγιο Επιτρόπων
Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για θέματα οικονομίας , ο Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ, σχολίασε επικριτικά για την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται η Ευρώπη με μια μάλλον χαμένη υπόθεση, διότι είναι πενιχρά αποτελέσματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε την αδυναμία της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις διευκολύνσεις που δόθηκαν στο Ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα όπου σε όλους τους τόνους η Ε.Ε δηλώνει ότι στηρίζει μεν την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το PSI, αλλά απαιτεί τη δέσμευση του συνόλου του πολιτικού κόσμου για τη λήψη των μέτρων που απαιτεί η τρόικα και την ίδια στιγμή στη Βουλή δεν στηρίζουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης ούτε οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν, συναντάται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, με τον εκπρόσωπο του IIF, Τσάρλς Νταλάρα.


http://www.eklogika.gr/news/7715