Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΔΝΤ: Το εμπάργκο μπορεί να αυξήσει τις τιμές πετρελαίου κατά 25-30 δολάρια/βαρέλι


Το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο μπορεί να μειώσει κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις παγκόσμιες προμήθειες και να οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα κατά 25-30 δολάρια το βαρέλι, ανέφερε
το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ, θα μπορούσε να προκαλέσει μ ια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση ων τιμών. Αν και επισήμανε πως οι αγορές δίνουν λίγες πιθανότητες να κλείσουν τα Στενά, «ένας αποκλεισμός θα σηματοδοτούσε και θα εκλαμβανόταν από τις αγορές ως ένα προμήνυμα, αναδεικνύοντας την υψηλή γεωπολιτική ένταση».

Όπως επισημαίνει, μια διακοπή στην προσφορά πετρελαίου θα είχε μεγάλες επιδράσεις στις τιμές, επηρεάζοντας όχι μόνο την προσφορά και τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα, αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά πετρελαίου.

Προσθέτει δε ότι αυτή τη στιγμή τα αποθέματα αργού στις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι κάτω του μέσου όρου. Εξαιρουμένου του Ιράν, η δυναμική του OPEC είναι περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οριακά 5,2% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία και κάποιες άλλες μεγάλες χώρες-εξαγωγείς, έχουν δηλώσει πως είναι πρόθυμες να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση από χώρες όπως η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Νότια Κορέα, που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν.


Πηγή:www.capital.gr