Η πλέον προσφιλής άμυνα στην κρίση
Επτά στους δέκα εργοδότες προτίθενται να κόψουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συγκρατήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους στο επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει την ελληνική οικονομία
. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο θα προχωρήσει σε περικοπές των πριμ, των επιδομάτων παραγωγικότητας και των διάφορων έμμεσων παροχών, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις.
Πρόκειται για στοιχεία που απεικονίζουν με τον πιστότερο τρόπο το δράμα που βιώνει ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος και τα οποία προκύπτουν από έρευνα που έδωσα το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Η πρωτοβουλία για την έρευνα ανήκε στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και είναι χαρακτηριστικό ότι καλύπτει 2.000 επιχειρήσεις της χώρας που απασχολούν πάνω από 317.000 εργαζόμενους και έχουν συνολικό τζίρο περί τα 68 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περί το 1.3 του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Πρόκειται, δηλαδή, για το σύνολο των κυριότερων “αφεντικών” στην ελληνική οικονομία, τα οποία, στην ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών συγκεκριμένα απάντησαν ως εξής:
-Με συγκράτηση ή μείωση των αποδοχών των εργαζομένων θα προχωρήσει το 69% των ερωτηθέντων.
-Με περικοπές των πριμ και των επιδομάτων παραγωγικότητας το 44% των επιχειρήσεων.
-Με περικοπές των έμμεσων παροχών που δίδονται στους εργαζόμενους, το 43% των επιχειρήσεων.
-Με μείωση τιμών, το 34% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσαρμογή του χρόνου εργασίας (κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις).
-Με απολύσεις, το 28% των ερωτηθέντων, με τις απαντήσεις να δίδονται σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή γενικού διευθυντή της εταιρείας.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη σε όλη την χώρα (το 35% από τις συνολικά 2025 επιχειρήσεις εδρεύει στην Αττική) αναδεικνύει επίσης ως κυριότερα προβλήματα της κρίσης την έλλειψη ρευστότητας σε προμηθευτές και πελάτες, τον περιορισμό της δανειοδότησης από τις τράπεζες, τον περιορισμό των εργασιών που πραγματοποιεί ο βασικός πελάτης (κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο), η μετατόπιση του κοινού σε φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα (κυρίως στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια) καθώς και η πίεση από προμηθευτές του εξωτερικού για αμεσότερες πληρωμές.
Καλύτερα τα πράγματα στις εξαγωγικές
Στα αξιοσημείωτα – και συνάμα θετικά της έρευνας – το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που αναμένουν αύξηση πωλήσεων το 2011 είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που κατόρθωσαν μάλιστα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους φέτος. Συνολικά μάλιστα οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών το 2011 αναμένεται να είναι αυξημένες τόσο σε σχέση με το 2010 όσο και σε σχέση με πρόπερσι.
Διαπιστώνονται δε σημαντικά περιθώρια βελτίωσης τόσο της βάσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων όσο και της έντασης των εξαγωγών αφού μόνο το 45% των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας εξάγει (70% στη μεταποίηση). Για αυτές δε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι εξαγωγές, αποτελούν κατά μέσο όρο το 30% του κύκλου εργασιών τους.
Επιπλέον, το 73% των επιχειρήσεων που επενδύουν κατά τη διετία 2011-2012 ήταν κερδοφόρες το 2010. Αλλά και το αντίστροφο είναι αληθές καθώς οι επενδύσεις στηρίζουν τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες: το 63% των επιχειρήσεων που προχωρά το 2011 σε επενδύσεις ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ αναμένει ανοδικές ή έστω σταθερές πωλήσεις το 2011.
Έτσι, οι ελληνικές επιχειρήσεις – παρά τις δυσμενείς συνθήκες - επένδυσαν περίπου 5,1 δισ. ευρώ την προηγούμενη διετία 2009-2010, κυρίως για αγορά νέου ή για την αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού. Την τρέχουσα διετία όμως, καταγράφεται εξασθένιση των επενδύσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν οι επενδύσεις τόσο εκτατικά (σε αριθμό επενδυτικών σχεδίων), όσο και εντατικά (σε ύψος επενδύσεων).
Έτσι το 2011-2012 αναμένεται να επενδύσει μόνο το 40% των επιχειρήσεων έναντι 60% την προηγούμενη διετία. Το ποσοστό των επιχειρήσεων της χώρας που επενδύουν περιορίζεται κατά 34% και σε αξία κατά 40% ενώ ηπιότερη αναμένεται να είναι η μείωση των επενδύσεων στη μεταποίηση.
Δείτε εδώ αναλυτικά την παρουσίαση της έρευνας και εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=165190
Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
Επτά στους δέκα εργοδότες θα βάλουν χέρι στους μισθούς
Αναρτήθκι απού
kolindrina maslatia
στις
7:50:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
Ετικέτες
επιχειρήσεις
,
εργασία
,
οικονομία
,
Στατιστική