Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η… μεταδοτική ανοησία των Σκοπιανών

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους σοβαρούς φιλάθλους, το πανό που αναρτήθηκε σε γήπεδο των Σκοπίων με την ευχή: «Έλληνες σας ευχόμαστε καλή χρεοκοπία». Μάλιστα οι σκεπτόμενοι πολίτες της γειτονικής χώρας, αλλά και μερίδα του
τύπου-ευτυχώς υπάρχουν ακόμη- επέκριναν δριμύτατα την κυβερνητική πολιτική η οποία έχει μεταφερθεί στα γήπεδα.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρέπει να μας ξενίζουν. Άλλωστε και πολλοί συμπατριώτες μας-με διαφορετικά είναι αλήθεια ποιοτικά χαρακτηριστικά- δεν υπολείπονται σε φανατισμό. Βλάκες και ανόητοι υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Ασφαλώς το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και το κοινωνικοοικονομικό, της μιας χώρας από την άλλη διαφέρει. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η Ελλάδα, που πριν από λίγα μόλις χρόνια ήταν ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης αλλά και της ανερμάτιστης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, έχει απολέσει μεγάλο μέρος του κύρους της. Προφανώς αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει δεν είναι η μισαλλοδοξία των αμόρφωτων γειτόνων μας, αλλά το έλλειμμα σοβαρότητας των μορφωμένων συμπατριωτών μας.

Μπορεί εμείς να μη σηκώνουμε πανό στα γήπεδα, με αναλόγου περιεχομένου ανοησίες-αν και έχει μεμονωμένα συμβεί κι αυτό- αλλά ακούσαμε πολιτικούς να λένε ότι θα αποχωρούσαν από την κυβέρνηση στην περίπτωση που τα Σκόπια αναγνωρίζονταν με την ονομασία Μακεδονία. Ευτυχώς η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου έσωσε τη κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ωστόσο κανένα διεθνές δικαστήριο δεν μπορεί να μας σώσει από την εθνικιστική υστερία. «Δεξιούληδες» και «Αριστερούληδες» «υπερπατριώτες», φρόντισαν με αστεία επιχειρήματα και με φόβο που δεν ταιριάζει σε μεγάλη χώρα, να κάνουν συμπαθές, σε μια μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης, ένα χάρτινο κράτος. Αυτό κι αν ήταν κατόρθωμα. Να είναι καλά οι Καρατζαφέρηδες, οι Ψωμιάδηδες, οι Καμμένοι και οι κατακαημένοι πασών των Μητροπόλεων.

ΥΓ: Η βλακεία και η ανοησία των Σκοπιανών δεν αντιμετωπίζεται με ομοιοπαθητικές μεθόδους. Λίγη εξυπνάδα χρειάζεται…

http://www.statesmen.gr/