Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

7 κορυφαία μπαχαρικά που καταπολεμούν τις ασθένειες



Τα μπαχαρικά είναι σημαντικά για τη μαγειρική μας, μιας και δίνουν γεύση και άρωμα στα φαγητά μας. Δεν είναι απαραίτητα, όμως, μόνο στις συνταγές μας, αφού έχει αποδειχθεί πως η σημασία τους για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μεγάλη.

Υπάρχουν 7 κορυφαία μπαχαρικά που θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο:


1. Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο περιέχει υψηλές ποσότητες μαγγανίου, μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης C, ωμέγα-3,  λιπαρών οξέων, ασβεστίου και μαγνησίου. Αν και κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά έχουν το δικό τους ρόλο τους στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, το πιο ευεργετικό συστατικό του γαρίφαλου είναι το λάδι, το οποίο περιέχει μια αντιφλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται ευγενόλη.

2. Μαϊντανός
Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μαϊντανός  μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, να αναστείλει το σχηματισμό όγκων, να εξουδετερώσει καρκινογόνες ουσίες, να καταπολεμήσει τη  δυσπεψία, να καταπολεμήσει και να καταστείλει την κακή αναπνοή.

3. Κολίανδρο
Αυτό το μπαχαρικό, αξίζει περισσότερη χρήση στα φαγητά μας, από ό,τι συνήθως κάνουμε. Εκτός από ότι προσφέρει  ινδική γοητεία σε ένα πιάτο, είναι ένα φυσικό αποτοξινωτικό, μιας και μπορεί να μειώσει την υψηλή χοληστερόλη. Έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, καθώς και αντικαρκινογόνες.

4. Πιπέρι
Ενδείκνυται για πόνους στο στομάχι και για κρυολογήματα. Είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση των πεπτικών προβλημάτων και απαλλάσσει το σώμα από βακτήρια και μύκητες, από το βήχα, το ρίγος, τη βρογχίτιδα, και τις αλλεργίες.
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και διώχνει την κατάθλιψη.

5.Κανέλα
Η κανέλα είναι το μπαχαρικό που δίνει γλύκα στα φαγητά μας, άρα κι επιπλέον νοστιμιά. Γνωρίζετε, όμως. ότι έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, μιας και μειώνει το σάκχαρο του αίματος και της χοληστερόλης, σκοτώνει τα βακτήρια, καταπολεμά την κακή αναπνοή, σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες;

6. Δενδρολίβανο 
Το δενδρολίβανο μπορεί να προσδίδει νοστιμιά στα κρεατικά, όμως, η υπερβολική του ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κιλά από αυτά που θα επιθυμούσατε. Το δεντρολίβανο μειώνει τις πιθανότητες καρκινικών μεταλλάξεων σε γονίδια  και βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από τη φθορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

7. Ρίγανη
Η ρίγανη έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από τα πιο φρέσκα βότανα! Η ρίγανη, είναι ένα καλό γιατρικό για μολύνσεις του δέρματος, για τη δυσκαμψία των μυών και των αρθρώσεων, αλλά και για όσους έχουν αδύναμο αναπνευστικό σύστημα.


mylady