Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Τζιχάντ» απ΄ τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για το αποτεφρωτήριο νεκρών

«Τζιχάντ» απ΄ τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για το αποτεφρωτήριο νεκρών

Το δήμο Θεσσαλονίκης ακολουθεί πρώτος στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα ο δήμος Μαρκόπουλου και ο δήμαρχος Σ. Μεθενίτης, με την ομόφωνη απόφασή της 28ης Νοεμβρίου του Δημοτικού
Συμβουλίου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, βάση της οποίας ενέκρινε, ομόφωνα, τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητήριου και σε χώρο που ανήκει στον δήμο.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως, όταν λάμβαναν την απόφασή τους, πιθανότητα δεν περίμεναν ότι θα προκαλούσαν τη μήνη του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου, η αντίδραση του οποίου αποδείχτηκε ανάλογη ή και ισχυρότερη ακόμα κι εκείνης του πάντα «θερμού» Άνθιμου Θεσσαλονίκης!




Αφορμή της διαμάχης Εκκλησίας και Δήμου υπήρξε η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής που ενημέρωνε τους πολίτες για τις δυνατότητες που δίνονται στους ίδιους και τους οικείους τους ως άτομα και στο Δήμο ως σύνολο, κι ειδικότερα η αναφορά στις ορθόδοξες παραδόσεις άλλων χωρών όπου κυριαρχεί η ορθοδοξία, αν κι από όσα αναφέρει ο Μητροπολίτης Νικόλαος στην απάντησή του, προκύπτει ότι η οργή του είναι μεγαλύτερη για το περιεχόμενο της απόφασης, παρά για την αφορμή που θεωρητικά την προκάλεσε.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων των τελών Νοεμβρίου, η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό που ελήφθη, καλύπτει πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία για καύση εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, οι οποίοι αναγκάζονται με τις υπάρχουσες συνθήκες να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, με ανοιχτή επιστολή του την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου προς το ποίμνιο,τοποθετήθηκε στις εξελίξεις αρκετά διπλωματικά, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα δυναμικά, αφήνοντας να διαφανεί η οργή του μέσω της αιχμηρότατης απαντητικής ανακοίνωσής του προς το Δήμαρχο, Σ. Μεθενίτη, τη Διοίκηση συνολικά και κατ’ επέκταση σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Διπλωματικά, γιατί εστίασε την κριτική στην – όπως την ερμήνευσε την προαναφερθείσα αναφορά – προσπάθεια εμπλοκής της αυτοδιοίκησης στην εκκλησιαστική λειτουργία και στον προσωπικό τόνο της παρέμβασής του και τα όσα έσπευσε να προσάψει στο Δήμαρχο.

Αναλυτικότερα, ο ευφυής και καλλιεργημένος Νικόλαος στην υψηλών τόνων απάντησή του υποστηρίζει πως «με πρόφαση τα όποια οικονομικά οφέλη, εντελώς αβίαστα κάποιοι επιδιώκουν να εισάγουν πρωτόγνωρα ήθη, ποδοπατώντας ιερές διαχρονικές παραδόσεις και περιφρονώντας την εκκλησιαστική μας συνείδηση» και συνεχίζει τονίζοντας ότι «μπορεί τα Κοιμητήρια να είναι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά η εξόδιος ακολουθία και η ταφή αποτελούν αποκλειστικά υπόθεση της Εκκλησίας, την οποία είναι υποχρεωμένη αυτή να τελεί για όσους της το ζητούν με τους δικούς της και μόνο όρους».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης επισημαίνει δηκτικά και εμφανώς ενοχλημένος ότι «ο Επίσκοπος ασφαλώς δεν μπορεί να ενεργεί σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου», λέγοντας ότι «επιβάλλεται να ακολουθεί τις αποφάσεις της Ιερά Συνόδου, τις επιταγές των ιερών κανόνων και την αρχιερατική συνείδησή του», ενώ θεωρεί ότι «τυχόν επιμονή του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφασή του, πιθανόν να προκαλέσει έντονα κοινωνικά προβλήματα, στα οποία την λύση δεν θα είναι δυνατόν να δώσει η Εκκλησία», καθώς όπως υποστηρίζει: «Εμείς δεν θα μπορέσουμε να υποκύψουμε σε τετελεσμένα γεγονότα. Γι’ αυτό και ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσουν το όλο θέμα, με μεγαλύτερη προσοχή και σύνεση, διότι η ευθύνη θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους»!

Περαιτέρω, ο Μεσογαίας Νικόλαος συνδέει τεχνηέντως το ζήτημα της κατασκευής αποτεφρωτηρίου με την κρίση καις τραγικές συνέπειές της που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής, όπως κι όλοι οι Έλληνες, αναπτύσσοντας την παρακάτω ρητορική: «Εμείς θεωρούμε ότι, τουλάχιστον για τις δύσκολες μέρες που περνούμε, αυτό που με ευαισθησία και σοβαρότητα προέχει να αντιμετωπίσουμε ως οξύτερο πρόβλημα, δεν είναι βέβαια η καύση των νεκρών στα Μεσόγεια, όσο η καθολική κινητοποίησή μας για την ανάσταση των πνευματικών νεκρών αφ’ ενός και τη συντήρηση των φτωχών, των πεινασμένων, των πολλών αναγκεμένων συνανθρώπων μας. Αν υπάρχουν κάπου χρήματα, γιατί αυτά να μην δοθούν στην βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης τόσων ανθρώπων που υποφέρουν και να δίνονται σε αμφίβολες οικονομικά και πολυσυζητημένες ηθικοπνευματικές επενδύσεις; Αντί να επενδύσουμε σε αποτεφρωτήρες νεκρών, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να επενδύουμε σε ενδιαφέρον για αυτούς που παλεύουν να ζήσουν. Και αυτό θα κάνουμε ως Εκκλησία στα Μεσόγεια. Η τιμή των νεκρών συμβαδίζει με το ενδιαφέρον για τους ζωντανούς».

Η αντίδραση του δημάρχου

Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, διαβάζοντας το σχετικό έντυπο, δήλωσε ότι έμεινε κατάπληκτος και αρνητικά εντυπωσιασμένος, από την συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεών της Διοίκησης, και «τις μισές αλήθειες, αλλά και τον φανατισμό, που διακρίνει τα γραφόμενα ενός εξαιρετικά μορφωμένου Ιεράρχη, που τα υψηλά επιστημονικά του προσόντα, κάθε άλλο παρά τέτοιου κάκιστου επιπέδου αντιπαράθεση ιδεών, προοιώνιζαν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανταπάντησή του προς το Σεβασμιότατο Νικόλαο.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μεθενίτη στο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κάθε έλληνας πολίτης έχει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα επιλογής, για τον τρόπο ανάπτυξης και διάθεσης του εαυτού του και της προσωπικότητάς του, σε όλη την διάρκεια της ζωής του και στον τρόπο που θα διατεθεί το σώμα του, μετά θάνατον, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα. Σε μια αποστροφή, μάλιστα, του λόγου του ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου, αναφέρει ότι η στάση του Νικόλαου αντιστοιχίζεται μόνο με «καθυστερημένες, θεοκρατικού τύπου κοινωνίες της Ασίας» όπου «οι Αγιατολάχ ή οι Μουλάδες, έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο, επί των δικαιωμάτων των πολιτών»!

Ο Δήμαρχος, επιπρόσθετα, εγκαλεί τον ιεράρχη επειδή στην εγκύκλιό του, αναφέρει ψευδώς, όπως λέει, ότι «ο Δήμος Μαρκοπούλου δίνει χρήματα και επενδύει ποσά, σε Αποτεφρωτήρια Νεκρών», τη στιγμή που σύμφωνα με τον κ. Μεθενίτη ο Δήμος δεν πρόκειται να δώσει γι’ αυτόν τον σκοπό «ούτε 1 ευρώ» και το έργο θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση και μέσα από διεθνή διαγωνισμό, ενώ αναμένεται να έχει και σημαντικά έσοδα από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις προβλέψεις.


http://www.kentrinews.gr/