Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΟΥ: 2 Νέα Προγράμματα Στήριξης για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες



-          Στόχος η ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.
-          Η υλοποίησή τους αναμένεται στο τέλος του 2011 και το αργότερο στις αρχές του 2012.

«Η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.
Πρέπει να πάμε με πολύ πιο γρήγορα βήματα αν θέλουμε να αποφύγουμε μια πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.
Πρωτοβουλίες σαν κι αυτή του Υπουργείου Εργασίας είναι στην σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως πολύ δουλειά ακόμα».
Τα παραπάνω σημείωσε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου για το περιεχόμενο της απάντησης που έλαβε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η κα Μίχου είχε πρόσφατα φέρει το θέμα στην Βουλή με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος στην απάντησή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
Η ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, συνιστά έναν από τους γενικούς στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και επιδιώκεται μέσω των παρεμβάσεων του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4.
Τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι:
-          Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
-          Άτομα με αναπηρία, Ψυχικά Ασθενείς,
-          Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
-          Γυναίκες θύματα κακοποίησης/θύματα trafficking
-          Άτομα από διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες (μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες),
-          Άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες – ROM, αιτούντες άσυλο,
-          Αποφυλακισθέντες, Πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί,
-          Άστεγοι, Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια.
Ειδικότερα οι δράσεις αυτές είναι:
1.      ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΣΩ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο η Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από Εξειδικευμένα Κέντρα Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμΕΑ) και απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό εξάρτηση, η οποία αφορά στην παροχή Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Προκατάρτισης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.
Τα εν λόγω Κέντρα διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και την ενδεδειγμένη υλικοτεχνική υποδομή για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων τους.
Από την δράση, προϋπολογισμού 23.000.000€ αναμένεται να ωφεληθούν 2.250 άτομα, τα οποία εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά την παροχή:
-          Προκατάρτισης
-          Θεωρητικής Κατάρτισης
-          Πρακτικής Άσκησης και
-          Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.)
σε άτομα με αναπηρία ή σε απεξαρτημένα ή/και υπό εξάρτηση άτομα ανεξαρτήτως εκπαιδευτικού επιπέδου.
2.      ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ (ΤΟΠ/ΕΚΟ)
Οι Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ), προϋπολογισμού 60.000.000€ με 20.000 ωφελούμενους ανέργους, είναι ειδικά στοχευμένες παρεμβάσεις με σαφώς προσδιορισμένη ομάδα στόχο (ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).
Αντικείμενο των προγραμμάτων είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.
Τα προγράμματα αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελούμενων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Οι περιοχές παρέμβασης που θα υλοποιηθούν τα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης, καθώς και οι τομείς παρέμβασης, θα προσδιορίζονται στα Σχέδια Δράσης που θα υποβάλουν οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις. Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα λειτουργούν με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και σε αυτές θα συμμετέχουν Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι θα έχουν επιλεγεί κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης. Ο βαθμός επίτευξης του στόχου του κάθε Σχεδίου Δράσης θα αξιολογείται με βάση τον αριθμό των δημιουργούμενων νέων θέσεων απασχόλησης.
Φορέας Διαχείρισης της δράσης είναι η Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.
Το διαχειριστικό πλαίσιο της δράσης έχει αναρτηθεί για διαβούλευση, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (ΟΚΕ, ΕΣΑμεΑ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚοιΣΠΕ).
Πέραν των δράσεων αυτών, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχουν προτεραιότητα συμμετοχής στα ακόλουθα προγράμματα κατάρτισης:
1)     Κατάρτιση Ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα) προϋπολογισμού 94.600.000€ με στόχο 7.500 ωφελούμενους
2)     Κατάρτιση Ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού προϋπολογισμού 45.400.000€ με στόχο 3.600 ωφελούμενους.