Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Δυναμική παρουσία της Π.Ε.Πιερίας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου-Εγκρίθηκαν όλες οι εισηγήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας


Εγκρίθηκε μετά από εισήγηση της  Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011,  η υποβολή πρότασης για
τη χρηματοδότηση του έργου:  «Έργα Διευθέτησης λεκάνης απορροής χειμάρρου Μορνιώτικου ανάντη Χ.Θ. 14+000», προϋπολογισμού 8.216.027,08 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης 2007- 10213» στο  πλαίσιο   σχετικής πρόσκλησης που έχει εκδώσει το Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Τα προτεινόμενα έργα εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με σκοπό την αντιδιαβρωτική,  αντιπλημμυρική και λειτουργική διευθέτηση του χειμμάρου Μορνιώτικου, μέσω αξιοποίησης των πλημμυρογενών πλεονασμάτων του για την κάλυψη των πιεστικών υδρευτικών αναγκών της Βόρειας Πιερίας. Παράλληλα, τα έργα θα συμβάλλουν στη βελτίωση και ανανέωση των πεδινών και ορεινών υπόγειων υδροφορέων, στον έλεγχο της απορροής των υδάτων και  στην αποφυγή προκλήσεως ζημιών στα χαμηλότερα σημεία, στην  ενίσχυση της αντιπυρικής  και στη θωράκιση του δασικού οικοσυστήματος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στη σημασία και στην επιτακτική ανάγκη υλοποίησης  του έργου,  καθώς όπως τόνισε οι υδρευτικές ανάγκες της περιοχής είναι μεγάλες,  την ώρα που  οι αποτεφρωμένες εκτάσεις της πυρκαγιάς του 2007 εγκυμονούν κινδύνους πλημμυρικών καταστροφών σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.


Το αντικείμενο της μελέτης αφορά   έργα απόσβεσης της χειμαρρικότητας και πολλαπλής αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού του χειμάρρου Μορνιώτικου και του συμβάλλοντα αυτού Λιβαδιώτικου ρέματος, με κύριο χαρακτηριστικό την παροχή συμπληρωματικών υδατοφορτίων στον ταμιευτήρα της Μόρνας για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών της Βόρειας Πιερίας.


Το έργο αποτελείται από βασικά και βοηθητικά έργα. Συγκεκριμένα: α) Έργα αξιοποίησης του χειμαρρικού δυναμικού με την παροχή συμπληρωματικών υδατοφορτίων στον ταμιευτήρα της Μόρνας και εξουδετέρωσης των πλημμυρικών υδατοπαροχών.
 Η μελέτη προβλέπει  κατασκευή φράγματος  στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου Μορνιώτικου στη θέση «Πεθαμένη» περιοχής Φτέρης, ταμιευτικής  ικανότητας 541.788 m3, κατασκευή φράγματος με το απαραίτητο πρόφραγμα, στην κεντρική κοίτη του Λιβαδιώτικου ρέματος  συμβάλλοντα στον χείμαρρο Μορνιώτικο στη θέση «Μεγάλα Λιβάδια», ταμιευτικής ικανότητας 397.365 m3 και κατασκευή χαμηλού φράγματος για τη μεταφορά ύδατος στην περιοχή της  Φτέρης. β) Έργα απόσβεσης της χειμαρρικότητας της λεκάνης απορροής και σταθεροποίηση της κοίτης  τα οποία περιλαμβάνουν: κατασκευή 13 χαμηλών εγκάρσιων φραγμάτων στην κεντρική κοίτη του χειμάρρου Μορνιώτικου , κατασκευή 8 χαμηλών εγκάρσιων φραγμάτων στην κεντρική κοίτη του Λιβαδιώτικου ρέματος,
και άλλων  3 χαμηλών εγκάρσιων φραγμάτων στην κεντρική κοίτη του Λιβαδιώτικου ρέματος.


Παράλληλα, στη μελέτη προβλέπονται  έργα οδοποιίας τα οποία περιλαμβάνουν δύο (2) δασικούς δρόμους.

Στο μεταξύ, αποδεκτή έγινε  από το Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση-εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, που αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων  χορήγησης  αδειών για την αδειοδότηση νέων έργων υδροληψίας , ανανέωσης  και τροποποίησης  αδειών, χορήγησης  αδειών  υφισταμένων δικαιωμάτων χρήσης νερού και αδειών  εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων από τα κατά  τόπους Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι από το Τμήμα Υδροοικονομίας της Π.Κ.Μ. -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- τη στιγμή  που ο αριθμός των αιτήσεων  για  αδειοδότηση υφιστάμενων δικαιωμάτων χρήσης νερού, σύμφωνα με  πρόχειρες εκτιμήσεις για την Πιερία  ανέρχεται περίπου στις 8.000 (αρδευτικές και υδρευτικές γεωτρήσεις).
Τέλος, έγινε  η κατακύρωση των  αποτελεσμάτων του έργου μεταφοράς μαθητών για το χρονικό διάστημα από 01-09-2011 έως 31-12-2011 κατόπιν διαπραγμάτευσης και εγκρίθηκε   υπογραφή  συμβάσεων παράτασης και συμβάσεων νέων δρομολογίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Πιερίας.