Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ο… καλύτερος φίλος όσων έχουν δάνειο

04.11.2011ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ


Η 1η Νοεμβρίου σηματοδότησε και επισήμως την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι να αναλαμβάνει τα ηνία, διαδεχόμενος τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας μάλιστα, φρόντισε να
δώσει εξαρχής ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του, αναφορικά με το πώς σχεδιάζει να πορευτεί, σε ρόλο «θησαυροφύλακα» της δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης.

Έτσι, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, αποφασίστηκε η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%. Σε μια προφανή κίνηση να ενισχυθεί η δυναμική της ανάπτυξης στον χώρο της ευρωζώνης, με εξίσου προφανείς, θετικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς προσφέρει σημαντική ανάσα σε νοικοκυριά με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η πρωτοβουλία του Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχε εξαρχής διατυπωθεί, ότι ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν σκοπεύει να ακολουθήσει με ιδιαίτερη θέρμη τη στρατηγική του προκατόχου του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στο σκέλος των επιτοκίων του ευρώ.

Αντιθέτως, ο Μάριο Ντράγκι επιθυμεί να ακολουθήσει μια πολιτική που θα προσομοιάζει περισσότερο με εκείνη του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος έχει επιλέξει να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη.

Η βασική διαφορά των δυο κεντρικών τραπεζιτών βέβαια, είναι ότι η Fed έχει τη δυνατότητα να τυπώνει δολάρια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να «κόψει» ευρώ.

http://www.statesmen.gr/