Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ναυάγησε στο δημοψήφισμα η προκαταβολή του τσεκ

Image
Αργότερα από ό,τι φαινόταν αρχικά ενδέχεται να δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (50%) στους αγρότες, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi. Σίγουρα οι επιδοτήσεις δεν χάνονται, αλλά η σύμβαση του Δημοσίου με την ΑΤΕ και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιβάλλουν
να πληρώσει πρώτα η τράπεζα τα χρήματα και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 50 ημερών περίπου να δοθούν τα κονδύλια από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Aυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ πρέπει να δανειστεί 1,1 δισ. ευρώ για 50 ημέρες από μία πολύ δύσπιστη διατραπεζική αγορά ή από τον Μηχανισμό Στήριξης.
Με λογιστικά βιβλία θα γίνεται πλέον η φορολογία αγροτών, σύμφωνα με τον ειδικό τετρασέλιδο φάκελο που φιλοξενεί αυτό το φύλλο της εφημερίδας. Η εφαρμογή της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων από αγρότες, που μελετάται μετά από παρότρυνση της τρόικα, μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όχι τόσο από την επιπλέον «φορολογητέα ύλη», αλλά από την υποχρέωση των αγροτών να ζητούν παραστατικά σε κάθε βήμα της δραστηριότητάς τους. Και αυτό, είναι βέβαιο πως θα βάλει σε «άλλη σειρά» το αγροτικό επάγγελμα.
Ακόμα, ενημερωθείτε από την εφημερίδα του Σαββάτου για το «κούρεμα» τα φωτοβολταϊκά. Όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda και του περιοδικού Profi, τον «τοίχο» της έλλειψης ρευστότητας συναντούν πλέον οι νέες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, καθώς πολλοί αγρότες με άδειες βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, μια ακόμα, δίμηνη αυτή τη φορά παράταση, δίνει η ΔΕΗ σε όσους επαγγελματίες αγρότες είτε για οικονομικούς (έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης) είτε για γραφειοκρατικούς λόγους (έλλειψη ορισμένων εγγράφων ή αδειοδοτήσεων) δεν έχουν προχωρήσει ακόμα στη σύνδεση των φωτοβολταϊκών πάρκων τους στο δίκτυο παρά το ότι έχουν λάβει προσφορές σύνδεσης.
Επίσης, μόνο σε αυτό το φύλλο της Agrenda,σε υγιή βάση και χωρίς τα βάρη και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, μπορεί να γίνει, με τη βοήθεια του άρθρου 19 του νέου νόμου, η επανεκκίνηση των συνεταιρισμών. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο άρθρο 19 και στα κίνητρα που προβλέπονται για την μετατροπή των Ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον των συνεταιριστών, καθώς ανακαλύπτουν μέρα με τη μέρα τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παράγραφο γγ στην οποία αναφέρεται ότι «οι ΕΑΣ που έχουν αρνητική οικονομική θέση και αδυνατούν με την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου να αποκτήσουν θετική οικονομική θέση ή να καταστούν οικονομικά βιώσιμες, μπορούν να αποφασίσουν αντί για την μετατροπή τους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς…».
Ακόμα, μόνο στην Agrenda του Σαββάτου, ξεχωριστή προκήρυξη για τους παλιούς δικαιούχους βγαίνει «στο αέρα» από την επόμενη εβδομάδα, πρώτα για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης και στη συνέχεια για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Όπως θα διαβάσετε στην εφημερίδα, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, θα σταλεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, για υπογραφή η προκήρυξη για το μέτρο της απονιτροποίησης, μόνο όμως για τους παλιούς δικαιούχους, που έχουν δικαίωμα διετούς παράτασης. Ξεχωριστά και μόνο για τους «παλιούς» θα σταλεί για υπογραφή και η προκήρυξη για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου.
Με εθελοντική «επιστράτευση» 350 αξιολογητών, ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, δίνει τέλος στο βάσανο των Σχεδίων Βελτίωσης, ξεμπλοκάροντας τις εγκρίσεις. Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας του Σαββάτου, στο βάσανο των Σχεδίων Βελτίωσης και ξεμπλοκάρει την υπόθεση της αξιολόγησης των υποψηφίων φακέλων, αποτελεί η εθελοντική «επιστράτευση» 356 αξιολογητών μέσα από το προσωπικό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο πίνακας με τους 356 εν δυνάμει αξιολογητές των προγραμμάτων του υπουργείου αναρτήθηκε την 1η Νοεμβρίου και φιλοξενείται από την εφημερίδα Agrenda.


Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda έχουν ως εξής:
Ανάπτυξη
■ Η ιδιαίτερη σχέση της νέας ΚΑΠ με την ευρωπαϊκή αμπελουργία σελ. 26, 31
■ Ο καταναλωτής επιλέγει ελληνικό μέλι και εν μέσω οικονομικής κρίσης σελ. 15
■ Με τη διατροφική του αξία το μπρόκολο παίρνει... τον αέρα των λαχανικών σελ. 12
■ Ο επίτροπος Τσιόλος λύνει τις απορίες των ευρωβουλευτών για την ΚΑΠ σελ. 24-25
■ Σαν τα μανιτάρια οι πρωτοβουλίες για νέες ομάδες στην κτηνοτροφία σελ. 44-45
Οικονομία
■ Δίμηνη παράταση από τη ΔΕΗ για σύνδεση αγροτικών φωτοβολταϊκών σελ. 41
■ Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών σελ. 27-30
■ Φως στο τούνελ των Σχεδίων Βελτίωσης ρίχνουν οι 356 αξιολογητές σελ. 20, 37
■ DiscoDrill: Ένα... δαιμόνιο πολυεργαλείο από την Σ.Ι. Παπαδόπουλος σελ. 16, 41
■ Συνέντευξη: Ο Μιχάλης Τζότζιος και ο σαστισμένος σύγχρονος κτηνοτρόφος σελ. 34
Πολιτισμός
■ Για να δείξεις ότι αγαπάς το περιβάλλον, σταμάτα να τρως πολλή σοκολάτα σελ. 10
■ Σκυλιά και ηλεκτροφόρα σύρματα εναντίον αγριόχοιρων στο Νομό Τρικάλων σελ. 6
■ Η Λάρισα θέλει και έχει τις υποδομές να υποδεχτεί τον νέο «Δήμητρα» σελ. 47
■ Μόνο τα πουλιά ξέρουν γιατί επέστρεψαν φέτος στην πολύπαθη Κορώνεια σελ. 33
■ Ολόκληρη η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου για τους συνεταιρισμούς σελ. 51

Editorial
Το πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί τα πολιτικά πράγματα της χώρας, το βλέπουμε πλέον καθημερινά, με τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και που μας έχουν καταντήσει περίγελο σε όλο τον πλανήτη!
Μια κυβέρνηση παράλυτη, χαμένη στις ιδεοληψίες της, μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς εναλλακτική πρόταση εγκλωβισμένη, παρά την κρίση, στη λογική το ώριμου φρούτου και μια σειρά από μικρότερα κόμματα ξεκομμένα από την πραγματικότητα να προσπαθούν με σκόρπιες κραυγές να εκμεταλλευτούν εκλογικά τα κενά των «μεγάλων».
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η οικονομική κρίση που ταλανίζει τον τόπο δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής ανεπάρκειας των ανθρώπων που βρέθηκαν για χρόνια στο τιμόνι της χώρας και τα λάθος «μηνύματα» των οποίων έχουν «μαγαρίσει» ολόκληρη την κοινωνία.
Αυτό που ξεπερνάει κάθε λογική είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, οι «καπεταναίοι» σφυρίζουν αδιάφορα στην πλώρη του καραβιού!
Αρκεί να αναφερθεί ότι, αυτές τις μέρες, η Αγροτική Τράπεζα που με δημόσιο διαγωνισμό είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων, σήμερα πασχίζει με χίλιους τρόπους να βρει ένα δις για 50 μέρες, όσο είναι δηλαδή το διάστημα που απαιτείται για να ‘ρθει το σχετικό έμβασμα από τις Βρυξέλλες.
Agrenda



Το περιοδικό Profi



Image
Με ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα σε τρεις θεματικές ενότητες, που αγγίζουν καθημερινά προβλήματα του Έλληνα αγρότη, έρχεται το Profi Νοεμβρίου το Σάββατο 5 Νοεμβρίου μαζί με την Agrenda: Οδηγός ελαστικών, για να μην σας πιάνει λάστιχο ή όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ενδεδειγμένο τρόπο ρύθμισης της πίεσης των ελαστικών του αγροτικού μηχανήματός σας, ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές του.
Κοπή και επεξεργασία ξύλου, μία δύσκολη τέχνη που απαιτεί ειδική εκπαίδευση και γνώση των ειδικών παραμέτρων της τεχνικής της και τέλος όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις «φούσκες» του κόσμου των φωτοβολταϊκών μαζί με ένα πλήρες ρεπορτάζ των μεγάλων επενδύσεων που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα από καταξιωμένες εταιρείες του χώρου.
Φυσικά όλα αυτά μαζί με τις καθιερωμένες δοκιμές μηχανημάτων, την διεθνή και ελληνική επικαιρότητα αλλά και μία ιδιαίτερη ιστορία που δίνει άλλη οπτική στον όρο «εργασιακή εφεδρεία» και θωρακίζει μία μεγάλη εταιρεία με χιλιάδες εργαζομένους απέναντι στο φάντασμα της οικονομικής κρίσης. Τέλος ταξιδέψαμε έως τη Ρωσία, για να δούμε ιδίοις όμμασι πώς η καλλιέργεια πατάτας αντιμετώπισε τη μεγάλη ξηρασία του 2010 με ορατά αποτελέσματα μέσα στο 2011.
Εν τω μεταξύ, παρά τις μεγαλόσχημες δηλώσεις των υπευθύνων για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γεωργία στην ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας, η πραγματικότητα δείχνει παντελή αδιαφορία για τις επενδύσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Τα Σχέδια Βελτίωσης, που είναι το σημαντικότερο επενδυτικό πρόγραμμα για την γεωργία, 10 μήνες μετά την προκήρυξή του, εξακολουθεί να λιμνάζει μπλοκαρισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η αξιολόγηση των 7.700 επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, καρκινοβατεί και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υλοποιηθούν. Στο μεταξύ, οι αγρότες έχουν ήδη υποβληθεί σε όλα τα έξοδα σύνταξης και υποβολής του φακέλου της επένδυσης, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα πάρουν την έγκριση για να προχωρήσουν στην επένδυση.

Τα περιεχόμενα του Profi έχει ως εξής:
profi Δοκιµή τρακτέρ
Fendt 828 Vario «Profi Plus»
Σπουδαία πράγματα αναµένονται από τους νέους γεωργικούς ελκυστήρες που είναι συµβατοί µε το Stage IIIB και -κυρίως- σηµαντική οικονοµία στην κατανάλωση καυσίµου. Αυτό το µήνα παραδίδουµε για πρώτη φορά στον σταθµό δοκιµών DLG έναν εκπρόσωπο της νέας ράτσας τρακτέρ µε φιλικές προς το περιβάλλον εκποµπές ρύπων.

profi ∆ιαχείριση κόστους
Πώς η ρωσική 000 Gemfresh «θωράκισε» την καλλιέργεια πατάτας
Μια τεράστια ρωσική εταιρεία που ελέγχει πολλούς παραγωγικούς τοµείς, η Penzagrovinvest, και η υπεύθυνη για την παραγωγή πατάτας θυγατρική της OOO Gemfresh εντοπίζουν τον δύσκολο δρόµο για την αντιµετώπιση των συνθηκών έντονης ξηρασίας και καταθέτουν τις εντυπώσεις τους από τη δοκιµή διαφορετικών συστηµάτων άρδευσης.

profi SPORTS
Με το βλέµµα στο 2012
Από το... όχι και τόσο µακρινό 2012 έρχονται τα νέα της Formula 1 και συγκεκριµένα από τον επαναπροσδιορισµό των προδιαγραφών αγωνιστικών αυτοκινήτων για τις δύο κορυφαίες, Ferrari και Mercedes, οµάδες του Πρωταθλήµατος.

profi τest
∆οκιµή τρακτέρ, Fendt 828 Vario Profi Plus
Εύγε, θείε Σκρουτζ
Πρακτική δοκιµή
Κοµπίνα χορτοκοπτικού Kuhn GMD 802F/GMD 8730
Για 100% κούρεµα
Εντυπώσεις οδήγησης
Νέο σύστηµα ψεκασµού στα Massey Ferguson 8600
Ένα βήµα µπροστά

profi εισροές
Οδηγός ελαστικών - Φωτοβολταϊκά - Ο κόσµος του ξύλουI
Επικίνδυνα µονοπάτια µε τρία περάσµατα
profi κτηνοτροφικός εξοπλισµός
Τηλεσκοπικός φορτωτής Manitou MLT625-75HI
Tα κάνει όλα και συµφέρει

profi διαχείριση κόστους
Πώς «θωρακίζει» την καλλιέργεια πατάτας η ξηρασία της ΡωσίαςI
Η πατάτα που γύρισε από την ξηρασία

profi αυτοκίνητο
Πανευρωπαϊκή πρεµιέρα για το νέο Ford RangerI
Κλασική έννοια σε σύγχρονη απόδοση 50
Παγκόσµια πρεµιέρα για το νέο HiluxI
Απόδραση... στο µέλλον

profi sports
Ferrari και Mercedes θέλουν να κρατήσουν µυστικά τα σχέδιά τουςI
Για να µην πεινάσουν, σχεδιάζουν µονοθέσια

http://www.agronews.gr/content/view/72595/200/lang,el/