Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΒΕ:Η στήριξη της Νέας Κυβέρνησης από την συντριπτική πλειοψηφία της..


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεσσαλονίκη, 15.11.2011

Η στήριξη της Νέας Κυβέρνησης από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας

Σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις
εμπορευματικές συναλλαγές για το διάστημα Ιαν-Αύγουστος 2011, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 14,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €2,8 τρις. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 13,5%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 40%, και σε αξία ανήλθαν σε €14 δις. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία εξαγωγών που δημοσιεύει η Eurostat περιλαμβάνουν τα πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή για το ίδιο διάστημα σημείωσαν σε αξία αύξηση κατά 11,4%. Η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει την 20η θέση στην κατάταξη των 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ίδια θέση με πέρσι), συνεισφέροντας με 0,5% στο σύνολο των Ευρωπαϊκών εξαγωγών. Η Ελλάδα είναι η 3η από τις 27 χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών της (μετά την Εσθονία και την Μάλτα), οι οποίες όμως έχουν πολύ μικρή συνεισφορά στο σύνολο των εξαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, ισχυρές αυξήσεις της τάξης του 30% σημειώθηκαν στις αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας. Συγκρίνοντας με τις ελληνικές επιδόσεις, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,4% στην Ρωσία και κατά 149% στην Τουρκία. Η μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Τουρκία οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πετρελαιοειδή, καθώς σήμερα 60% των εξαγωγών μας στην Τουρκία είναι πετρελαιοειδή, ενώ περίπου 20% των συνολικών εξαγωγών μας σε πετρελαιοειδή απευθύνονται στη γείτονα χώρα. Το ίδιο φαίνεται εν μέρει να ισχύει και για τις ΗΠΑ, όπου οι ελληνικές εξαγωγές στο εξεταζόμενο διάστημα έχουν εμφανίσει αύξηση κατά 164%, όταν αντίστοιχα οι Ευρωπαϊκές αυξήθηκαν μόλις κατά 9%. Ακόμα, στην αγορά της Κίνας φαίνεται ότι υπερτερούμε έναντι του μέσου όρου των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 50,6% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 22%.

Εξετάζοντας τα κλαδικά αποτελέσματα του οκταμήνου 2011 διαπιστώνεται ότι η ΕΕ-27 στις εξαγωγές πρωτευόντων αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 25%, που αποδίδεται κατά 19% στα τρόφιμα-ποτά, κατά 20% στις πρώτες ύλες και κατά 34% στην ενέργεια, ενώ οι ελληνικές αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 86%, που αποδίδεται κατά 4% στα τρόφιμα-ποτά, και κατά 369% στα καύσιμα-πετρελαιοειδή. Είναι γεγονός ότι χωρίς τα πετρελαιοειδή ωστόσο φαίνεται η πραγματική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές εξαγωγές βιομηχανικών αγαθών φαίνεται ότι ακολουθούν κατά μέσο όρο την ίδια πορεία στο οκτάμηνο (αύξηση κατά 14%). Για την Ελλάδα τα μηχανήματα και τα διάφορα βιομηχανικά σημειώνουν αύξηση κατά 19%, ενώ τα χημικά προϊόντα μείωση κατά 5%.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα καταγράφουν αύξηση κατά 14%. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι περίπου 65% των ελληνικών εξαγωγών απευθύνονται στην ΕΕ-27, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε ευκαιρία για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, για το εξεταζόμενο διάστημα σημειώνεται αύξηση στις Ευρωπαϊκές εισαγωγές πρώτων υλών (28%), ενέργειας (28%), χημικών προϊόντων (13%) και τροφίμων-ποτών (17%).

Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι η Νέα Κυβέρνηση, παρά το βραχύβιο χαρακτήρα και τη συγκεκριμένη στόχευση που της έχει δοθεί, πρέπει να βάλει τη θεμέλια λίθο για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Εξαγωγών που απαιτεί συναίνεση και πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα και να είναι δεσμευτική διαχρονικά για όλα τα κόμματα. Όπως είναι διακριτό και από την αυξητική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η εξωστρέφεια δείχνει να είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση. Η πρόταση του ΣΕΒΕ για ένα Σύστημα Στήριξης Εθνικής Εξωστρέφειας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αναδιοργάνωση του υφιστάμενου συστήματος ώστε να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία.