Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Η “Πρώτη Κόρη” μπαίνει στην πολιτική

15.11.2011 ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, αρχικά ως υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008, και εν συνεχεία ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από μια κοινωνία η οποία διψούσε για αλλαγή, ήταν μια μάλλον ευχάριστη ανάπαυλα, στη
συνήθη διαδικασία της προώθησης εκπροσώπων ενός «σκληρού» κομματικού κατεστημένου.

Ένα κατεστημένο το οποίο εκπροσωπείται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από την οικογένεια Μπους, και στους Δημοκρατικούς από την οικογένεια Κλίντον, που πήρε τη σκυτάλη από το «Κάμελοτ» των Κένεντι.

Ο Μπιλ Κλίντον διετέλεσε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για οκτώ χρόνια, και μέχρι και σήμερα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους ηγέτες που πέρασαν ως οικοδεσπότες από τον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι Κλίντον, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μονομαχία «πεπρωμένου» με τον Μπαράκ Ομπάμα, πέτυχε όμως να επιβάλλει την παρουσία της ως Υπουργός Εξωτερικών, μιας και ο άλλοτε Γερουσιαστής του Ιλινόις συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι θα ήταν πρακτικώς αδύνατο να ασκήσει αποτελεσματικά την εξουσία, χωρίς την κομματική γραφειοκρατία και τον ισχυρό μηχανισμό των Κλίντον στο πλευρό του.

Σήμερα, φαίνεται ότι η πολιτική οικογένεια του άλλοτε Κυβερνήτη του Ιλινόις προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο το πέρασμα της σκυτάλης στην επόμενη γενιά. Στην άλλοτε «Πρώτη Κόρη», όπως είχε αποκληθεί η Τσέλσι Κλίντον, η οποία ξεκινάει δημοσιογραφική καριέρα στο NBC.

Ως ένα πρώτο, απαραίτητο βήμα, για να αρθρώσει δημόσιο λόγο, και να μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει την είσοδό της στο χώρο της πολιτικής. Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει πλέον αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό. Και μαζί του, θα έχει χαθεί και η αύρα της αλλαγής, ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή στα… τζάκια.

http://www.statesmen.gr