Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Καταχά


Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Καταχά


Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Καταχά προωθεί ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, ενώ το
Δημοτικό Συμβούλιο ήδη έλαβε σχετική απόφαση όπου η μελέτη να κατατεθεί στο πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση του έργου.
Η Τοπική Κοινότητα Καταχά παρουσιάζει έντονα προβλήματα από την έλλειψη δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων. Η σημερινή κατάσταση της διάθεσης των λυμάτων σε βόθρους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, αφού στην πλειοψηφία τους οι βόθροι είναι απορροφητικοί. Η υφιστάμενη αυτή κατάσταση υποβαθμίζει τόσο την ζωή των κατοίκων μιας περιοχής με έντονη τουριστική ανάπτυξη, όσο και του περιβάλλοντος σε μια σημαντική και ευαίσθητη περιοχή. Το προτεινόμενο έργο του δικτύου αποχέτευσης θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καταχά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Το δίκτυο θα συλλέγει τα λύματα της παραπάνω περιοχής και θα τα αποχετεύει στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας λυμάτων του Αιγινίου Πιερίας. Το δίκτυο που θα κατασκευαστεί αποτελείται από το εσωτερικό δίκτυο συνολικού μήκους 11.000,00 μέτρων και το εξωτερικό δίκτυο συνολικού μήκους 5.000,00 μέτρων. Η συγκέντρωση των λυμάτων, του δικτύου, θα γίνεται στο αντλιοστάσιο του οικισμού το οποίο θα καταθλίβει τα λύματα σε ωθητικό αγωγό .Ο αγωγός οδεύει παράλληλα με τον κοινοτικό δρόμο Αιγινίου – Καταχά.
Οι συλλεκτήριοι αγωγοί λυμάτων θα είναι αγωγοί βαρύτητας που θα συγκεντρώνουν τα λύματα του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου στο κέντρο περίπου του οικισμού. Θα κατασκευαστούν κατά μήκος του Καταχά. Πρόκειται να κατασκευαστούν αγωγοί βαρύτητας (κλάδοι) συνολικού μήκους 11.000 m περίπου και καταθλιπτικος αγωγός 5.000μ. που θα μεταφέρει τα λύμματα του Καταχά στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αιγινίου. Αυτός ο αγωγός θα συνδεθεί σε υπάρχων φρεάτιο της αποχέτευσης του Αιγινίου οπότε δεν θα απαιτηθεί διέλευση του αγωγού από τις σιδηροδρομικές γραμμές και την ΠΑΘΕ. Τα λύματα του δικτύου συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος νότια του οικισμού, από όπου μεταφέρονται με τον εξωτερικό αγωγό στην Ε.Ε.Λ Αιγινίου. Το δίκτυο του Καταχά καταλήγει στο φρεάτιο του εσωτερικού δικτύου από το οποίο θα ξεκινάει ο καταθλιπτικός αγωγός βαρύτητας Φ160, συνολικού μήκους 5.000m περίπου, που θα μεταφέρει τα λύματα στον Βιολογικό Καθαρισμό Αιγινίου και σε υφιστάμενο φρεάτιο του αποχετευτικού δικτύου Αιγινίου. O αγωγός αυτός θα οδεύει δίπλα και κατά μήκος αγροτικού δρόμου.