Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης


Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

Σε μια εποχή που η ειρήνη βάλλεται καθημερινά και πολλοί πόλεμοι μαίνονται, ας γίνουμε όλοι πιστοί
στην υπόσχεση για ειρήνη προκειμένου να πάψουμε να καταδικάζουμε το μέλλον της ανθρωπότητας . Τα μηνύματα για οικουμενική ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών πρέπει να είναι ηχηρά.

Η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί πολύτιμο, υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο. Συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, την ευημερία και την πρόοδο των κρατών και των λαών.

Σκοπό της σημερινής ημέρας δεν είναι απλώς να σκεφτούμε την ειρήνη, αλλά να πράξουμε κάτι για παγκόσμια κυριαρχία μιας διαρκούς ειρήνης. Σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, είναι ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας για την προώθηση της ειρήνης για να μην περάσει και αυτή η συμβολική ημέρα απαρατήρητη. Είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε τα ιδανικά της ειρήνης την ώρα που πολλά μέρη του κόσμου δοκιμάζονται σκληρά από την απουσία της και από διάφορες μορφές βίας.

Κάθε ημέρα πρέπει να είναι ημέρα ειρήνης. Οι ηγεσίες πρέπει να αφυπνιστούν και οι κοινωνίες να δραστηριοποιηθούν προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η παγκόσμια ειρήνη πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας.

Τα έθνη οφείλουν όχι μόνο να διατηρήσουν και να προασπίσουν την παγκόσμια ειρήνη αλλά να κινητοποιηθούν για τη διεύρυνσή της. Οφείλουν να αντιμετωπίζουν την ειρήνη ως μέσο για τη διάδοση των ανθρωπίνων αξιών, ως βάση για την τήρηση των αρχών και των αξιών αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης των κρατών.

Ένας ΄΄πόλεμος΄΄ μόνο επιτρέπεται…αυτός για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.