Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας


Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (με τη θετική ψήφο της μείζονος αντιπολίτευσης, πλην του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, που ψήφισε «παρών») στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας η δυνατότητα
παράτασης των συμβάσεων για τη μεταφορά μαθητών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2011 έως 31 Δεκεμβρίου 2011.
Οι εγκρίσεις των συμβάσεων, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ευθύμιος Φωτόπουλος, αφορούν όσα δρομολόγια έχουν προκηρυχθεί από τους Δήμους και δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης, «εφ’ όσον αποτελούν όμοιο έργο, λαμβανομένων υπόψη και τυχόν διαφοροποιήσεων, κατόπιν επεξεργασίας των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με διαδικασία διαπραγμάτευσης για τη μείωση του περσινού κόστους». Ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε την ετοιμότητα της Περιφέρειας να ολοκληρώσει πολύ σύντομα το σύνολο των συμβάσεων παράτασης και ευχαρίστησε τους λεωφορειούχους, διότι «παρά το ότι είναι απλήρωτοι, έβαλαν πλάτη για να έχουμε μεταφορά μαθητών στα σχολεία». Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης συνεχάρη επίσης το Δήμο Θέρμης, που «έτρεξε και κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου της μεταφοράς μαθητών» και να αναλάβει με δικά του έξοδα το έργο, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
«Αν και η αρμοδιότητα για τη μεταφορά των μαθητών έχει μεταβιβαστεί στους δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, η Πολιτεία κάλεσε πάλι τις Περιφέρειες να ‘βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά’. Λόγω καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών από τους δήμους, κυριολεκτικά στο “και πέντε” η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει ξανά στις Περιφέρειες να παρατείνουν τις περσινές συμβάσεις μεταφοράς μαθητών από 1/9/2011 έως 31/12/2011», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Ε. Φωτόπουλος. «Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκε και πάλι με αίσθημα ευθύνης στην πρόκληση, ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των παρατάσεων. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μαθητή μακριά από το σχολείο του. Πρέπει όμως η κυβέρνηση να σταματήσει να προσβάλει τη νοημοσύνη γονέων και μαθητών, να σταματήσει τις ασκήσεις επί χάρτου και τους καλλικρατικούς πειραματισμούς και να αντιμετωπίσει σοβαρά και υπεύθυνα το μεγάλο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.
Στη δευτερολογία του ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «κάποιοι κατηγορούσαν ψευδώς τη διοίκηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη για αδιαφάνεια, αλλά τώρα οι ίδιοι αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και υιοθέτησαν πλήρως τη στάση της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, υπογράφοντας εγκύκλιο για την παράταση των συμβάσεων».