Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα στοιχεία των φετινών εξαγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων Ημαθίας, στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Για τα στοιχεία των φετινών εξαγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ενημερώθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Γραφείο
Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Γεωργίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από 1/6/2011 μέχρι 20/9/2011 εξήχθησαν:

Ροδάκινα: 36.100 (Ρωσία 19.600)

Νεκταρίνια: 14.500 (Ρωσία 7.450)

Τα στοιχεία για την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν: ροδάκινα 38.000 (18.000 Ρωσία) και νεκταρίνια 14.000 (7.000).

Ο Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε ότι οι ποσότητες που εξήχθησαν από την Ημαθία είναι περίπου οι ίδιες με την περσινή χρονιά, η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν -παρά την κρίση- με συντριπτικά στοιχεία (60%!) οι κύριοι αποδέκτες της ημαθιώτικης παραγωγής, ενώ η μείωση των τιμών των ροδακίνων έχει να κάνει αρχικά με την κρίση και κατά δεύτερο λόγο με αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά ανταγωνιστών από άλλες χώρες που πουλάνε φθηνότερα για να μπουν στη ρωσική αγορά. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης τόνισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας θα παραμείνουν αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας των αγροτικών φορέων και των παραγωγών για βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ροδακίνων, αλλά και διατήρησης των αγορών της ανατολικής Ευρώπης.