Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Καιρός για μάχη ταξική...

Όχι δεν είναι σύνθημα πορείας αριστεριστών, ούτε τραγούδι στα χείλη της ΚΝΕ. Είναι το συμπέρασμα των πολιτικών εξελίξεων των ημερών. Είναι η συνέπεια της παράλογης, ιδεοληπτικής και πασίδηλα πλέον αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του
ΠΑΣΟΚ. Του κόμματος που διαλύει τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας εκατό και πλέον χρόνια τώρα.
Συνάμα όμως είναι και το απαύγασμα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
Μια μάχη που είτε θα βγάλει κερδισμένη τη πειθήνια στη Μέρκελ κυβέρνηση του Αμερικανού πρωθυπουργού μας, είτε θα κερδηθεί από τη μεσαία τάξη των Ελλήνων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πιο σαφής από ποτέ. Οι Έλληνες μπορούμε. Έχουμε τον πρωτογενή πλούτο, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με πιο οργανωμένες και παραγωγικές καλλιέργειες, με πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη μεταποίηση και τελικά να τον εμπορευτούμε οι ίδιοι κερδοφόρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε και όχι να ξεπουλήσουμε.
Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τις δικές μας και της Ευρώπης του μέλλοντος, αλλά όχι αναγκαστικά με τη μεθοδολογία, τη χρονική σειρά και την σχεδόν σαδιστική γερμανική πειθαρχία. Δεν είναι ένα φάρμακο ικανό να γιατρεύσει όλους τους ασθενείς, ούτε όλες τις ασθένειες. Κι όταν ένα φάρμακο τόσο εμφανώς αποτυγχάνει, γιατί οφείλουμε νε επιμένουμε στο ίδιο;
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα της πολιτικής του ταυτότητας και το στίγμα της διαφορετικότητός του, τόσο με το παρελθόν του κόμματος του οποίου ηγείται, όσο και με τη συνηθισμένη εικόνα διακυβέρνησης του δύσμοιρου αυτού τόπου. Συγχρόνως όμως, έδωσε και την ιδεολογική και εθνική κατευθυντήρια γραμμή της χώρας μας στα ευρωπαϊκά πράγματα.
Απέναντι στις ομοσπονδιακές ονειρώξεις του κ Σόιμπλε και των ομοϊδεατών του, η Ελλάδα έχει γραμμή άμυνας. Δεν οφείλει να αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το καθετί. Δεν οφείλει να δεχθεί τη θέση του "σερβιτόρου της Ευρώπης" (για να θυμηθώ τα λόγια του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση), ούτε μπορεί να είναι ευχαριστημένη με ό,τι της αφήσουν. Η Ελλάδα μπορεί. Οι Έλληνες μπορούμε.
Το εθνικό μας κράτος είναι αδιαπραγμάτευτο. Η εθνική μας ταυτότητα είναι δεδομένη και δεν ξεπουλιέται. Η εθνική μας υπερηφάνεια δεν είναι κούφια λόγια ούτε ψεύτικες στατιστικές. Η εθνική μας προοπτική περνά από μια Ευρώπη των εθνών, μια Ευρώπη των πολιτισμών, της ισοτιμίας των λαών, των παραδόσεων και των γλωσσών, μια Ευρώπη της συνεργασίας και όχι από μια τράπεζα των όποιων αριθμών, θετικών ή αρνητικών, ούτε από κανένα χρηματιστήριο αξιών και υποθηκευμένης ζωής. Αναζητούμε και προσδοκούμε και πάλι μια τέτοιαν Ευρώπη. Η παιδεία μας πρέπει να είναι το βασικό μας όπλο. Η παιδεία, που όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, θα παρέχει βέβαια βιβλία στους μαθητές, αλλά που πρώτα θα έχει ελέγξει ενδελεχώς το περιεχόμενό τους. Προκειμένου να παιδεύουν πολίτες και όχι να αναπαράγουν πρότυπα κατανάλωσης και ιδεοληπτικά τσιτάτα.
Σε όσα και αν παίχτηκαν στην πλάτη του λαού αυτού, στα χρηματιστήρια, στις δημιουργικές στατιστικές, στα σπρέντς, στα μνημόνια, στις τρόικες και στα συμπόσια της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν εκεί. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Στις μάχες που θα δώσουμε, υπάρχει κάποιος που έχει από χρόνια αποδείξει ότι δεν μπλοφάρει. Εμπιστευτείτε τον.

Ν. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Σάμου

http://logia-starata.blogspot.com/2011/09/blog-post_7246.html