Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημέρωση του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κ. Καραπαναγιωτίδη για το νέο σύστημα ατμοπαραγωγής μέσω καύσης βιομάζας

Για το νέο σύστημα ατμοπαραγωγής μέσω καύσης βιομάζας που ήδη λειτουργεί στην κονσερβοποιεία 'Alexander' της Βέροιας ενημερώθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Πρόκειται για έναν νέου τύπου
λέβητα καύσης βιομάζας, που ήδη λειτουργεί από φέτος η κονσερβοποιεία χρησιμοποιώντας τα κουκούτσια (περίπου 1.300 τόνοι) της μεταποιημένης παραγωγής ροδακίνου της, που καλύπτουν το 40% της κατανάλωσης των καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομικά (περσινή τιμή μαζούτ 450 ευρώ τον τόνο, φέτος 600) και περιβαλλοντικά αποτελέσματα, ταυτόχρονα με τη μείωση εξαγωγής συναλλάγματος -δεδομένου ότι το μαζούτ εισάγεται. Όπως ενημέρωσε τον κ. Καραπαναγιωτίδη ο κ. Σκουρτόπουλος, η εταιρεία ρίσκαρε αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της επένδυσης και της επιλογής της, ωστόσο φαίνεται ότι τελικά δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Τώρα μάλιστα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο αξιοποίησης και της λυματολάσπης του βιολογικού της μέσω του ίδιου λέβητα καύσης βιομάζας, για ακόμη μεγαλύτερη ατμοπαραγωγή.


Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης (ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη της Διεύθυνσης Γεωργίας-Κτηνιατρικής και Τεχνικών Υπηρεσιών), συνεχάρη τον κ. Σκουρτόπουλο για την πολύ έξυπνη και χρήσιμη αυτή επένδυση, αν και σε περίοδο κρίσης. Τόνισε ότι με αντίστοιχο τρόπο έπρεπε να λειτουργούν όλες οι βιομηχανίες στην περιοχή, επιτυγχάνοντας περιβαλλοντικά οφέλη και φυσικά μείωση του κόστους παραγωγής τους, προς όφελος των βιομηχανιών και των συνεργαζόμενων παραγωγών. Προέτρεψε δε τους εκπροσώπους του άλλων τοπικών βιομηχανιών να επισκεφθούν την Alexander και να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία.