Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Θα πάρουμε και άλλα μέτρα - Κόντρα με ΛΑΟΣ & ΣΥΡΙΖΑ για το «χαράτσι»

Για «απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό» έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την ανακοίνωση των νέων
μέτρων.
Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος και το γεγονός ότι κάθε χρόνο το χρέος αυξάνεται, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός. «Συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα», είπε, δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα όπως υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των ποσών που δίνονται για τοκοχρεωλύσια. Γι’ αυτό, είπε, «αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες και κυρίως θυσίες για τη νέα γενιά. Αυτό είναι το δράμα της χώρας».
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αναγκαία» την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, ώστε «να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών», όπως είπε. Προανήγγειλε, δε τη λήψη των νέων μέτρων λέγοντας πως «θα υποστούμε και άλλες θυσίες» και σημείωσε πως «δεν έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο κίνδυνος, να πάψει να λειτουργεί το σύστημα, να πάψει να λειτουργεί η εθνική οικονομία». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα; Ναι, πρέπει να πάρουμε και συμπληρωματικά μέτρα» και προσέθεσε:

«Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την μοίρα της χώρας, την θέση της μες την Ευρωζώνη, την ανταγωνιστικότητά της, τις προοπτικές των παιδιών της, γιατί θα διστάσουμε να κλείσουμε το έλλειμμα του 2011 ή του 2012 για διαφορά μισό τοις εκατό του ΑΕΠ για παράδειγμα».
Για μια ακόμη φορά, εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στο εξωτερικό θα πρέπει πρώτα να κερδίσει εκλογές και σημείωσε ότι το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε από τις εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμη ότι αν η αντιπολίτευση είχε άλλη στάση, θα βοηθούσε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. «Δεν είναι δυνατόν να ζούμε αυτήν την άδικη και παράλογη κατάσταση... Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελαφρά τη καρδία εφαρμόζει μία πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ρευστότητα, και η πλήρης και επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα ενισχύσει τη ρευστότητα», σημείωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο» και προσέθεσε ότι χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ
«Η χώρα είναι σε πτώχευση, αυτή είναι η αλήθεια», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ως «διατριβή με πολλά μοιρολόγια, αλλά τίποτα επί της ουσίας».
Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε για το τέλος ακινήτων: «Θανάτωση της οικοδομής! Ταφόπλακα! Θάβετε την αγορά με αυτό το νέο μέτρο στα ακίνητα και γι΄ αυτό εμείς θέσαμε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, διότι αυτό το χαράτσι είναι το μείζον. Πείτε ένα βροντερό όχι σε αυτό που βλάπτει τον ελληνικό λαό».
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, δεν πρόκειται να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2012». Υπεραμύνθηκε μάλιστα του φόρου στα ακίνητα, λέγοντας ότι είναι βαρύς, αλλά δίκαιος και αναλογικός διότι «πιάνει όλη την ακίνητη περιουσία, παράνομη και νόμιμη».

Μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επανήλθε τονίζοντας : «Εσείς λέτε ότι είναι απαραίτητο και εγώ σας λέω ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Φορολογήστε τα κότερα! Έχουμε τα περισσότερα κότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Δεν το κάνατε γιατί όταν πέσατε στους επώνυμους κάνατε την "πάπια". Να πάτε να δείτε στα 50.000 κότερα από το Πασαλιμάνι μέχρι το Σούνιο, υπάρχει μεγάλο φορολογητέο προϊόν. Για την συνεννόηση, underground, με τη ΝΔ, το κάνατε, αποπειραθήκατε να το κάνετε και τιμωρείστε γι΄ αυτό τον τελευταίο καιρό. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει Ελλάδα. Διακινδυνεύετε την κοινωνική συνοχή».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κάλεσε τη ΝΔ να πει "όχι" στο νομοσχέδιο «γιατί, κακά τα ψέματα, επί της αρχής συζητιέται το νομοσχέδιο και αφορά κατά κύριο λόγο το "χαράτσι" στην οικοδομή, δευτερευόντως όλα τα άλλα».
Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρέπει όλοι να πιάσουμε τα κάρβουνα με τα χέρια τους», ενώ εγγυήθηκε για άλλη μια φορά την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «κρύβεται» και δεν παρέστη για μία καόμη φορά στη βουλή κατά την «ώρα του πρωθυπουργού». Υπογράμμισε ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη χρεοκοπία.

«Το κίνημα "δεν πληρώνω" ξεκίνησαν οι μεγαλοεφοπλιστές, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, οι ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δεν πλήρωσαν για δεκαετίες, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή. Να κόψετε το ρεύμα σε όσους έχουν κλέψει 30 δις και δεν μπορείτε να τους τα πάρετε. Το έχουν κάνει μόδα οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, αυτοί που διαπλέκονται με τα media, αυτοί που έχουν μάθει σε αυτή τη χώρα να βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή. Να πάτε λοιπόν να κόψετε το ρεύμα σε αυτούς που χρωστάνε 30 δις και δεν μπορείτε τώρα να τα πάρετε και έχουν πισίνες και βίλες, όχι στους μικροϊδιοκτήτες. Γιατί φθάσαμε ως εδώ; Θα απολογηθεί ποτέ κανείς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί φθάσαμε ως εδώ; Τι έγινε με αυτά τα πάρτι με την ολυμπιάδα, με τις μίζες, με τη διαπλοκή;»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή εντολή να λαμβάνει τα μέτρα στα οποία προχωρά, αλλά την υφάρπαξε και την έκλεψε όταν το 2009 ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και έταζε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες υπογραμμίζοντας: «Είπατε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι να οδηγούμαστε δημοκρατικά στο αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο δράμα είναι όταν καταργείται η δημοκρατία».
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι και εκλογές να γίνουν τι προτείνει το κόμμα του κ. Τσίπρα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επόμενης ημέρας, αφού η δύναμή του δεν το επιτρέπει να κυβερνήσει;
Στην δευτερομιλία του ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα πράγματα θα κυλήσουν με αυτή τη συνέχεια που γνωρίσαμε τα τελευταία 37 χρόνια διότι και κάποια άλλα κόμματα στην ιστορία αυτού του τόπου που διατέλεσαν και κυβερνήσεις και είχαν ισχυρές πλειοψηφίες, απονεκρώθηκαν, διαλύθηκαν από το ’74 και μετά και έχετε πολλούς βουλευτές αυτού του κόμματος το οποίο σας αναφέρω, την Ένωση Κέντρου δηλαδή, στη δικιά σας παράταξη».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ
Ο Εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή, δήλωσε:
«Ακούσαμε, σήμερα, ένα ακόμα στρατιωτικό διάγγελμα από τον αποκλειστικό εκπρόσωπο της αλήθειας σε αυτόν τον τόπο κ. Βενιζέλο, που -και πάλι- επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Λες και είναι το οικονομικό πρόγραμμα Σαμαρά εκείνο που εφαρμόστηκε και απέτυχε. Αυτός που, μέχρι πρόσφατα, κατηγορούσε άλλους για καταστροφολογία και απαιτούσε από όλους απόλυτη σιωπή, σήμερα, εμφανίζεται να κινδυνολογεί λέγοντας ότι η Ελλάδα “κινδυνεύει με κατάρρευση” και ότι “το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κινδυνεύει να αποτύχει”.
Έφτασε, όμως, και στο σημείο να πει το αμίμητο: “ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο, γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο”. Τελικά, ο κ. Βενιζέλος ξεπέρασε, σήμερα, κάθε όριο ασυναρτησίας και αντιφατικότητας. Σε κάποιο σημείο ζήτησε “ενός λεπτού σιγή, για να σκεφτούμε τι λέμε”!! Προφανώς το έχει ο ίδιος μεγάλη ανάγκη».

http://www.eklogika.gr/news/6111