Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Νίκησε άγχος και... σύνδρομο πρεμιέρας!

Με άγχος, αλλά και με το... δεξί μπήκε η εθνική στο Ευρωμπάσκετ, 76-67 την Βοσνία. Εξι επιθετικά ριμπάουντ ο Καλάθης, σούπερ Κουφός, «κλειδί» στο δεύτερο ο Ζήσης.Νίκησε άγχος και... σύνδρομο πρεμιέρας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑΣ
Μπορεί να δυσκολεύτηκε για περισσότερο από 30 λεπτά, αλλά στο τέλος έκανε το... καθήκον της και
επικράτησε της Βοσνίας (76-67) στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ.

Η Εθνική μας ομάδα παρουσίασε για άλλη μια φορά το... σύνδρομο της πρεμιέρας και όπως στις περισσότερες διοργανώσεις, έτσι και φέτος, ξεκίνησε το ματς νωθρά, «τρακαρισμένα» απέχοντας πολύ από το καλό της πρόσωπο.
Το μόνο που χρειαζόταν για να αφανίσει τις ελπίδες των Βόσνιων για κάτι... καλό ήταν ένα μικρό ξέσπασμα προκειμένου να αποκτήσει ρυθμό. Μόλις το βρήκε χάρη στην αφύπνιση του Ζήση και τις πρωτοβουλίες του Μπουρούση, τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.
Ο γκαρντ της Σιένα ήταν εκείνος που βρήκε τον καλό του εαυτό τη στιγμή που η ελληνική ομάδα έψαχνε δύο καλά σουτ για να να «ανοίξει» την -καλά διαβασμένη- άμυνα της Βοσνίας. Μετά τα 1/5 σουτ του ημιχρόνου, ο Ζήσης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με τη βοήθεια των Μπουρούση, Καλάθη ανέτρεψε το σταθερό προβάδισμα των αντιπάλων.
Σε συνδυασμό πάντα με την άμυνα, η οποία ...άργησε να κάνει την εμφάνισή της στο ματς. Όμως όταν η Εθνική μας περιόρισε τις «τρύπες» στην άμυνά της και να κρατήσει μακριά από το καλάθι τους παίκτες της Βοσνίας, μπόρεσε να κάνει την ανατροπή.
Για την ακρίβεια το τρίποντο που έφερε το ματς στα ίσια (41-41) ήταν η... αρχή του τέλους για τη Βοσνία, αφού στη συνέχεια η ελληνική ομάδα κρατούσε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ. Μάλιστα η διαφορά έφτασε και τους επτά (49-42) σε ένα διάστημα που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Ενα μικρό «come back» της Βοσνίας -και δη του Ντόμερκαντ- είχε ως αποτέλεσμα το 57-56 με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, αλλά μέχρι εκεί. Και πάλι η Εθνική μας δεν άφησε το αντίπαλο συγκρότημα να κάνει κάτι καλύτερο και με ένα απίθανο τρίποντο του Ζήση πήρε προβάδισμα με 63-56.
Η συνέχεια αποτέλεσε τυπική διαδικασία. Παίζοντας απελευθερωμένα και χωρίς άγχος η διαφορά έφτασε και το +14 (72-58) με τον Νικ Καλάθη να αποτελεί τον πιο σταθερό παίκτη της Εθνικής και τον Κουφό να τελειώνει το ματς με double double έχοντας 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ.
Εξαιρετική και η παρουσία του Μάικ Μπράμου, ο οποίος «έβγαλε» εντυπωσιακές φάσεις, ενώ βοήθησε σημαντικά και στην άμυνα. Και μιας και μιλάμε για άμυνα, η ελληνική ομάδα είχε προσαρμόσει την άμυνά της πάνω στον Τελέτοβιτς, τον οποίο ανάγκαζε σε πολλά βεβιασμένα τρίποντα. Απολογισμός; 0/9 σουτ έξω από τα 6.75μ. με αποτέλεσμα να μείνει... εκτός αγώνα.
Μόνο ο Κικάνοβιτς έκανε τη ζημιά στην ελληνική ομάδα, κυρίως με το πείσμα του και την αδυναμία της Εθνικής μας κοντά στο καλάθι. Άλλωστε ήταν εκείνος που έδωσε το δικαίωμα στη Βοσνία να ελπίζει στο πρώτο μισό του αγώνα.
Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική μας δεν θύμισε ούτε στο ελάχιστο την ομάδα που μπορούσε να κερδίσει για... πλάκα συγκροτήματα τύπου Βοσνία! Το τρακ της πρεμιέρας; Το ίδιο άγχος όπως και τις προηγούμενες διοργανώσεις; Ίσως.
Το σίγουρο είναι ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από τους Βόσνιους, οι οποίοι πήγαν το ματς εκεί ακριβώς που ήθελαν. «Διάβασαν» τις αδυναμίες της Εθνικής μας, εντόπισαν τα «κενά» στην άμυνα και με ψηλά σχήματα (ειδικά στο «3» και στο «4») μπόρεσαν να αποδιοργανώσουν την ελληνική ομάδα.
Ακόμη κι αν ο Τελέτοβιτς τελείωσε το ημίχρονο με 2 πόντους και 0/4 τρίποντα (!), οι υπόλοιποι παίκτες έκαναν αυτό που έπρεπε. Πότε με τον Κικάνοβιτς και πότε με τους Ντέντοβιτς, Μπαϊράμοβιτς «άνοιγαν» την άμυνα της Εθνικής μας με αποτέλεσμα να βρίσκουν εύκολα το δρόμο προς το καλάθι.
Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-34, 55-49, 76-67
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2 (2 ασ.), Μπουρούσης 12 (5 ριμπ.), Ζήσης 13 (4 ασ.), Βασιλειάδης, Καλάθης 13 (7 ριμπ.)μ Φώτσης 9 , Παπανικολάου 5 (4 ριμπ.), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10 (10 ριμπ.), Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.
Βοσνία (Χάντζιτς): Γκόρντιτς 12(2), Ικονιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9(2), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6 (0/9τρ.), Ντόμερκαντ 7(1), Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9(1).


  • Νίκησε άγχος και... σύνδρομο πρεμιέρας!






http://www.sentragoal.gr/afieroma2.asp?catid=24086&subid=2&pubid=128763703