Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Π.Κ.Μ. σχετικά με νέο έργο που εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας - Θράκης




Από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
 
            Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η Δ/νση Αναστηλώσεων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μημείων του Υουργείου Πολιτισμού στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με π/υ 3.300.000 €. Το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της Βορειοδυτικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών- η οποία στο σύνολό της είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο- και στην οποία υφίστανται φθορές των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών του στοιχείων καθώς και προβλήματα στατικής επάρκειας. Η Βορειοδυτική πτέρυγα έχει κτιστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από το 14ο έως και το 19ο αιώνα και έχει ενσωματώσει σειρά επεμβάσεων και μορφολογικών χαρακτηριστικών.
            Αντικείμενο του έργου αποτελεί η συντήρηση και αποκατάσταση της Βορειοδυτικής πτέρυγας της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Σερρών και η απόδοσή της σε χρήση για την ικανοποίηση σύγχρονων λειτουργικών αναγκών διαμονής και φιλοξενίας, καθώς και για δημιουργία χώρων παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων.
Αφορά συνολική επιφάνεια 1300 περίπου τετρ. μέτρων και συγκροτείται λειτουργικά σε τέσσερις ενότητες με κυρίαρχη αυτή της πτέρυγας των ξενώνων. Πρόκειται για διώροφο και τοπικά τριώροφο κτίριο σχήματος Π, το οποίο στο ισόγειο και υπόγειο στεγάζει χώρους σταυλισμού ζώων και αποθηκών, ενώ στον όροφο πίσω από ένα ανοιχτό χαγιάτι οργανώνονται σε γραμμική παράθεση ευρύχωροι χώροι φιλοξενίας – κελιά.
            Οι άλλες τρεις ενότητες περιλαμβάνουν μικρό κτίσμα στον κήπο, τη σιταποθήκη, ορθογώνιο χώρο σε επαφή με τη βασική πτέρυγα των ξενώνων και το κτίριο του φούρνου σε συνέχεια, που ολοκληρώνει τη Βορειοδυτική πτέρυγα στη χαμηλότερη στάθμη.
            Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.