Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 155 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο

bank of cyprus Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 155 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνοΣε 155 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη, μετά την φορολογία, του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου, στο α΄εξάμηνο, έναντι 163 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης, κέρδη, πριν τις προβλέψεις, ύψους
377 εκατ. ευρώ σημείωσε στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζοντας αύξηση 15% έναντι πρώτο εξάμηνο 2010.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η αρνητική επίδραση στα ίδια κεφάλαια από την εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας εκτιμάται σε 20 εκατ. ευρώ μόνο.
Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Ηλιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι “μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και αβέβαιες για τις αγορές, το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου κατάφερε να πετύχει αυξημένη οργανική κερδοφορία από επαναλαμβανόμενα έσοδα, παρουσιάζοντας κέρδη πριν τις προβλέψεις και την φορολογία ύψους 377 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένης της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου), αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010″.
“Ακόμα και μετά την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), η επίδραση στην κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος είναι περιορισμένη. Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων μετά την έκδοση των Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου και την απομείωση των ΟΕΔ ανέρχεται στο 11.6%. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ ο ενδεικτικός δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 11.9%. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση αποτελεί για μας βασική προτεραιότητα, και θωρακίζει το Συγκρότημα αποτελεσματικά απέναντι στις προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος” επισημαίνει ο κ.Ηλιάδης.
Το Συγκρότημα με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου 2011 για τη στήριξη της Ελλάδας προτίθεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να συμμετάσχει στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ. Η ονομαστική αξία των ΟΕΔ που εμπίπτουν στο σχέδιο στις 30 Ιουνίου 2011 ανέρχεται σε 1.076 εκατ. ευρώ και το Συγκρότημα προέβη σε απομείωση ύψους 281 εκατ. ευρώ ή 26%.
Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος το δεύτερο τρίμηνο 2011 περιλαμβάνει ζημιές μετά τη φορολογία ύψους 268 εκατ. ευρώ από την απομείωση ΟΕΔ εκ των οποίων 171 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει ποσό που είχε ήδη αναγνωριστεί στα αποθεματικά επανεκτίμησης και έχει μεταφερθεί στον λογαριασμό αποτελεσμάτων. Ως αποτέλεσμα, η επίδραση της απομείωσης στα ίδια κεφάλαια ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ. Το Συγκρότημα εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ΟΕΔ θα προκύψει όφελος 77 εκατ. ευρώ περίπου με βάση τους μέχρι σήμερα όρους του σχεδίου και ως αποτέλεσμα η επίδραση στα ίδια κεφάλαια από τη συμμετοχή στο σχέδιο ανταλλαγής ΟΕΔ θα μειωθεί από 97 εκατ. ευρώ σε μόνον 20 εκατ. ευρώ περίπου.
Συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης ΟΕΔ, τα κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α’Α εξάμηνο 2011 ανήλθαν σε 96 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά τη φορολογία ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Συγκρότημα έχει υλοποιήσει τους στόχους κερδοφορίας για το πρώτο εξάμηνο εξαιρουμένης της απομείωσης των ΟΕΔ και παραμένει σε ισχυρή θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αβέβαιου οικονομικού σκηνικού. Το Συγκρότημα συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση υγιούς ρευστότητας, υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων. Αναφορικά με την κερδοφορία για ολόκληρο το έτος 2011, το Συγκρότημα, με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις του και τα σημερινά δεδομένα, συνεχίζει να παραμένει στους στόχους που έθεσε από την αρχή του χρόνου. Η κερδοφορία αυτή αναμένεται να υπερκαλύψει τις επιδράσεις της υλοποίησης του σχεδίου ανταλλαγής ΟΕΔ με τους όρους που ισχύουν μέχρι στιγμής έτσι ώστε για ολόκληρο το έτος 2011 το Συγκρότημα να παρουσιάσει σημαντική καθαρή κερδοφορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

http://www.onlycy.com/