Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Eν αναμονή των αποτελεσμάτων της Συνόδου


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ η Σύνοδος Κορυφής.

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μια κρίσιμη σύνοδο για την επίλυση
της κρίσης στην Ελλάδα, ανακοίνωσε απόψε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε», αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο βαν Ρόμπεϊ.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια, δήλωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Συνολικά, η προσπάθεια θα είναι 135 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια μόνο για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί στις δηλώσεις του τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή, όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, όταν θα έχει την άδεια την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι «στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ».

«Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ».