Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: Θετική πρωτοβουλία η ισχυροποίηση του ΣΕΠΕ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη  21 Ιουλίου 2011
Θ. Παπαγεωργίου
Θετική πρωτοβουλία η ισχυροποίηση του ΣΕΠΕ

Στην ομιλία του στη συζήτηση  επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου  νόμου του
Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης  Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «πολύ σωστά η Κυβέρνηση, ο Υπουργός, το Υπουργείο και η ηγεσία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία για να εξοπλίσει τη Διεύθυνση Εργασίας, το ΣΕΠΕ, προκειμένου να φτιάξουμε έναν αποτελεσματικότερο μηχανισμό και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στο χώρο του εργασιακού περιβάλλοντος. Νομίζω ότι η ισχυροποίηση του ΣΕΠΕ είναι μια θετική πρωτοβουλία, διότι και εμείς μπορούμε να προσβλέπουμε, να επιδιώκουμε και να απαιτούμε κατά κάποιο τρόπο από το κράτος και τις δημόσιες αρχές να παρεμβαίνουν στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης των εργασιακών σχέσεων».

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως «όλοι βιώνουμε για πολλά χρόνια το άγριο εργασιακό περιβάλλον που ζουν οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Ανασφάλιστη εργασία, ωράρια εξαντλητικά, αυταρχισμός, ένα καθεστώς που άλλοι το έχουν χαρακτηρίσει καθ’ υπερβολήν μεσαιωνικό, άλλοι καθεστώς απαρτχάιντ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μπορεί αυτά να είναι χαρακτηρισμοί ακραίοι, ωστόσο όμως αυτό που βιώνουμε όλοι τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια είναι το καθεστώς που απευχόμεθα να υπάρχει και θα πρέπει σε αυτήν την κατεύθυνση να συμφωνήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να αλλάξει».
Επίσης αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών τόνισε:  «Νομίζω ότι, επίσης, ζήσαμε και βιώσαμε την αναποτελεσματικότητα των εκκλήσεων ή των παρακλήσεων προς δημόσιες αρχές να παρεμβαίνουν σε παρόμοιες περιπτώσεις. Όταν απευθυνόμαστε στις Νομαρχίες, στις Διευθύνσεις Εργασίας ή οπουδήποτε, συνήθως τι μας λένε; Ότι δεν  έχουν προσωπικό, ότι δεν έχουν εξοπλισμό, νομικό πλαίσιο κ.ο.κ.
Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, θέλω να χαιρετίσω και είναι προφανές ότι υπερψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο, αυτήν την πολύ καλή κατά τα άλλα πρωτοβουλία, όχι μόνο ως προς το ΣΕΠΕ, αλλά και όλες τις άλλες διατάξεις που προβλέπονται που είναι στη θετική κατεύθυνση, είναι διατάξεις που τις αναμέναμε και νομίζω ότι υλοποιούνται».