Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στη Σύνοδο Κορυφής, κρίνεται η τύχη της Ελλάδας και της Ευρωζώνης



Ή θα βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος της χώρας μας, ή θα οδηγηθεί άμεσα σε χρηματοπιστωτικό κρακ, στο οποίο όποια ονομασία και να δοθεί, θα οδηγήσει στην καθολική χρεοκοπία της χώρας, με ψηφισμένο ήδη το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό, που δεσμεύει τη δημόσια περιουσία! H πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, μετά από τόσες Συνόδους Κορυφής, είναι στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες.
Δεν είναι όμως κρίσιμη μόνο για την Ελλάδα, για την οποία αρθρογράφοι και αναλυτές προεξοφλούν με τα υπάρχοντα δεδομένα, ότι θα μετατραπεί σε «αποικία» του Νότου, εκτός εάν ληφθούν πλέον άλλες αποφάσεις από τους 27 ηγέτες.Τα «αχαρτογράφητα» νερά και η έλλειψη ικανής ηγεσίας στην Ε.Ε , οδηγούν σε κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στη διάλυση της ευρωζώνης, ενώ επηρεάζουν τις εξελίξεις και πέραν του Ατλαντικού, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ταξίδι – αστραπή στις ΗΠΑ του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου. Ενδεικτική της κρισιμότητά της κατάστασης, είναι και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, ότι «εάν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν θα κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα» και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, καθώς η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή.
Σε αυτό το κλίμα και σε πλήρη επίγνωση των συνεπειών που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις τους, οι 27 ηγέτες προσέρχονται στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, με αποκλειστικό θέμα την κρίση χρέους στην Ελλάδα και πρώτιστο ζητούμενο, να ληφθούν συγκεκριμένες, βιώσιμες αποφάσεις πριν από τη λήξη των εργασιών της. Σημεία «αγκάθια» των πιθανών επιλογών, η συμμετοχή των ιδιωτών στο δάνειο, πρόταση με την οποία διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και η «επιλεκτική χρεοκοπία», για την οποία επίσης υποστηρίζουν ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη χρεοκοπία, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία…

«Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της Ευρωζώνης» , τόνισε για την κρισιμότητα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός.

«Η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών. Γιατί, όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση… διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. 
Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό περιβάλλον «αμήχανο, αμφιταλαντευόμενο και αδύναμο να ανταποκριθεί και να αντιληφθεί πολιτικά ότι, μια συνολική ρύθμιση δεν αντιμετωπίζει μόνο το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δίνει ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως στις αγορές, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι δύο ταχυτήτων, η Ευρώπη των δανειστών του Βορρά και η Ευρώπη των οφειλετών του Νότου».

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «ο λαός πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι τον οδηγούν σε συνθήκες κόλασης, γι’ αυτό είναι μονόδρομος να σπάσει τις αλυσίδες των εκβιασμών, των επιθέσεων, της μοιρολατρίας και με την οργάνωσή του, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να αγωνιστεί για αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία, που θα καταργήσει και το χρέος».
 «Αν ήταν τόσο απλό να την αφήσουν να χρεοκοπήσει και να ξεμπερδέψουν μαζί της, να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν κάνει από την πρώτη στιγμή. Βλέπουν όμως αυτό που λέγαμε και εμείς από την πρώτη στιγμή ότι είναι δομική, συστημική κρίση, χτυπάει την πόρτα της Ιταλίας και αυτό είναι που τους τρομάζει. Συνεπώς, η αντιστροφή του εκβιασμού θα έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή, έστω και τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή να γίνει προκειμένου να διεκδικηθεί δομική, ουσιαστική λύση απέναντι στο πρόβλημα και όχι ημίμετρα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας.
Η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πρασίνων υπογραμμίζει ότι «τα αδιέξοδα δεν αφορούν πλέον μόνο την Ελλάδα, αλλά απειλούν το ίδιο το μέλλον της ευρωζώνης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν, έστω την ύστατη στιγμή να επιδείξουν  πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ρυθμιστεί σε επίπεδα που να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να στραγγαλίζουν τη χώρα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις που συνιστούν επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Μια «επιλεκτική χρεοκοπία» θα ανοίξει δρόμο και για την τυπική χρεοκοπία της χώρας , δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων είναι στραμμένα την Πέμπτη στις Βρυξέλες…