Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΟΗΕ : Ραγδαίες κλιματικές αλλαγές – Επείγει άμεση δράση

KLIMATIKES ALLAGES ΟΗΕ : Ραγδαίες κλιματικές αλλαγές   Επείγει άμεση δράση
Ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ Μπαν Κι-μουν την Τετάρτη, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε τη σημασία του ζητήματος και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει στην παγκόσμια ειρήνη.

Ωστόσο το δεκαπενταμελές Συμβούλιο απέτυχε να
συμφωνήσει στο κατά πόσον η κλιματική αλλαγή από μόνη της αποτελεί άμεση απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, εξέλιξη που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «αξιολύπητη».
Ο ΓΓ Μπαν Κι-μούν κάλεσε απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη δράση ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Η κλιματική αλλαγή, είπε «όχι μόνο διογκώνει τις απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας αλλά αποτελεί από μόνη της απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε δήλωση στην οποία «εκφράζει ανησυχία ότι πιθανές αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν, μακροπρόθεσμα, να επιδεινώσουν τις ήδη υπάρχουσες απειλές κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Ωστόσο απέφυγε να χαρακτηρίσει τις κλιματικές αλλαγές ως άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν μικρά αναπτυσσόμενα κράτη του Ειρηνικού.
Ο Achim Steiner, διευθυντής του Προγράμματος των ΗΕ για το Περιβάλλον, αναφέρθηκε σε σενάριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οποίου οι θερμοκρασίες θα ανέβουν κατά 4 βαθμούς κελσίου μέχρι το 2060, και το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά ένα μέτρο τον επόμενο αιώνα.
Υπάρχουν μυριάδες απειλές ήδη και ο αριθμός τους θα αυξηθεί, είπε, παραπέμποντας στην ανομβρία που πλήττει σήμερα τη Σομαλία, τις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, και τις συνέπειές τους στην αγορά τροφίμων.
Η επόμενη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Ντουρμπάν της Νοτίου Αφρικής, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.