Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: «προταση για μικροεπαγγελματίες ΟΓΑ»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 Κατερίνη  21 Ιουλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου
«Να παραμείνουν στον ΟΓΑ οι μικροεπαγγελματίες των χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων»  

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί των άρθρων
και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, οι μικροεπαγγελματίες που βρίσκονται σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται κοντά στην σύνταξη, να έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στον ΟΓΑ και να μην υποχρεώνονται να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου: 
«Σας το έχω θίξει και άλλη φορά, κύριε Υπουργέ, αλλά έχετε ένα δισταγμό.  Αφορά αυτό στο οποίο επιμένουν πάρα πολλοί κάτοικοι, επαγγελματίες σε κωμοπόλεις και χωριά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, που είναι προς σύνταξη. Φεύγουν από τον ΟΓΑ και πάνε στον ΟΑΕΕ για ένα-δύο χρόνια.
Εσείς έχετε κάποια επιχειρήματα, αλλά εγώ σας μεταφέρω τα αντεπιχειρήματα των συμπολιτών μου, οι οποίοι λένε να υπάρχει τουλάχιστον μία μεταβατικότητα από 2 έως 5 χρόνια, ώστε αυτοί που είναι 64 χρόνων να πάρουν τη σύνταξή τους από τον ΟΓΑ, αντί να ταλαιπωρούνται για να πάνε στο ΟΑΕΕ».
Η πρόταση του κ. Παπαγεωργίου αφορά τους μικροεπαγγελματίες που ζουν και απασχολούνται σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και ήταν μέχρι τώρα ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και μάλιστα στην ανταποδοτική κλίμακα όπου πληρώνουν και εισφορές για να πάρουν αυξημένη σύνταξη. Ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη να υπάρξει σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μία μεταβατικότητα του ενός, δύο ή πέντε χρόνων ώστε όσοι είναι κοντά στην σύνταξη να συνταξιοδοτηθούν από τον ΟΓΑ και να μην μπουν στην ταλαιπωρία να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ για το χρονικό αυτό διάστημα μέχρι να βγουν στη σύνταξη.