Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Σήμερα εγκρίνεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ


Την εκταμίευση της 5ης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία της νέας γενικής διευθύντριας
Κριστίν Λαγκάρντ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στην 5η δόση ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του δανείου που δίνεται από κοινού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε., φτάνει τα  110 δισ. ευρώ.
Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να αναγνωρίζει πως συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θα υπογραμμίζει στην απόφαση του πως η αυστηρή εφαρμογή των παρεμβάσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Επίσης, θα γίνεται αναφορά στη δέσμευση της κυβέρνησης για επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με τη σύσταση φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση.