Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ερώτηση για μείωση των βουλευτών σε 200 ίσως περιλαμβάνεται στο δημοψήφισμα


Παράθυρο για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 που είναι σήμερα σε 200, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα πιθανότατα θα τεθεί στο επερχόμενο δημοψήφισμα! Ο κ. Καστανίδης, αναφέρθηκε σε
σειρά πρωτοβουλιών που θα παρθούν στο πλαίσιο αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Οι πρωτοβουλίες αυτών, θα αφορούν μεταξύ άλλων και το Πόθεν Έσχες των βουλευτών, αλλά και τα οικονομικά των κομμάτων.
«Τίποτα δεν είναι κλειστό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το πολιτικό σύστημα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει έτοιμο προσχέδιο νόμου.
Το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα είναι έτοιμο έως το τέλος Ιουλίου και στόχος του κατά τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, θα είναι η διεύρυνση και η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, προανήγγειλε την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα οικονομικά των κομμάτων και τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών, επιβεβαιώνοντας την αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ελέγχου με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Όπως είπε, οι αλλαγές έχουν στόχο να σταματήσουν οι ελεγχόμενοι να είναι και ελεγκτές -όπως ισχύει σήμερα, που η αρμόδια Επιτροπή απαρτίζεται από βουλευτές και έκανε σαφές ότι το νέο όργανο στο οποίο θα ανατεθεί ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των πολιτικών δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία «ώστε ουδείς να έχει την αίσθηση ότι το Κοινοβούλιο ελέγχει τον εαυτό του».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, επιθυμεί την επίτευξη συναίνεσης, ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών και εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.