Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Άμεσα ρύθμιση για τα αυθαίρετα στη λογική των ημιυπαίθριων


Τις προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος με ανακοινώσεις για τα αυθαίρετα, τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, τη διαχείριση
αποβλήτων και την πετρελαιοκίνηση έθεσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδες θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο η προτεινόμενη ρύθμιση για τη διευθέτηση τους. Ρύθμιση, που «θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές, ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων και αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης, καθώς με το σημερινό πλαίσιο είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Η μείωση των προστίμων θα κυμαίνεται από 50% έως και 80% σε σχέση με τα ισχύοντα. Οι νέες τιμές θα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία, τη χρήση και την παλαιότητα του ακινήτου.  Με αυτό τον τρόπο θα καθίσταται εξαιρετικά ελκυστική η προοπτική για τακτοποίηση του αυθαιρέτου, προκειμένου να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30-40 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του θα αποκτά δικαίωμα μεταβίβασης και το αυθαίρετο  δεν θα υπόκειται πλέον σε αναδρομικούς ελέγχους από το ΙΚΑ. Στην περίπτωση μη  ένταξης στη ρύθμιση, θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα και θα ισχύει η απειλή κατεδάφισης του ακινήτου.

 Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο, το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η διαχείριση του Πράσινου Ταμείου θα γίνει με  τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.

Για τους δασικούς χάρτες, ανακοινώθηκε ότι μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι  χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Έβρου, Καβάλας, και τις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Μαραθώνα - Πεντέλης.

 Για το Κτηματολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή για την προσέλκυση κεφαλαίων και τεχνολογίας από τον ιδιωτικό τομέα   το έργο να ολοκληρωθεί το 2020.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση και θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θα προβλέπει μείωση των έργων και δραστηριοτήτων, για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατάργηση των συνυπογραφών, μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο επίπεδο του μέσου όρου της Ε.Ε, υποχρεωτική ασφάλιση έργων για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς.
 Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν και κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επένδυση της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός».

 Η Διαχείριση αποβλήτων περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του προγράμματος για την διακοπή λειτουργίας των 99 ΧΑΔΑ  που έπρεπε ήδη να έχει  ολοκληρωθεί και για την αποκατάσταση των χώρων, ως τα μέσα του 2012. Για την Κερατέα ο υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας.

 Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στο εξάμηνο πρόγραμμα προτεραιοτήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ)  όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνεται ακόμη το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση ρυθμιστικών σχεδίων, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ, η εκτέλεση έργων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και ύδρευσης σε όλη τη χώρα και ο διπλασιασμός από το 10 στο 20% της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον, μέχρι το τέλος του χρόνου
Σχολιάζοντας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, η  εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:
«Ουσιαστικά ο κ. "Ένα τοις Χιλίοις" παρουσίασε σήμερα ένα χρονοδιάγραμμα λεηλασίας του  περιβάλλοντος. Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, ενώ χαρίζονται δισεκατομμύρια προστίμων, που θα χρεωθούν στην υπόλοιπη κοινωνία μέσω επιπλέον οδυνηρών μέτρων. Στα αζήτητα μεγάλο μέρος της «χρονοβόρας» περιβαλλοντικής αδειοδότησης για χάρη επενδυτών και εργολάβων, πράσινο φως για προβληματικές εξορύξεις στη Χαλκιδική που θα καταστρέψουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν, γενικόλογες εξαγγελίες για την καυτή πατάτα της ενέργειας και τίποτα συγκεκριμένο για την εξοικονόμηση, την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα τεράστια ποσά που θα καταβάλουμε ως «δικαιώματα ρύπων». Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε να επενδύσει η χώρα μας στη διέξοδο από την κρίση, με το  περιβάλλον θεμέλιο ευημερίας και όχι αντικείμενο λεηλασίας».




http://www.eklogika.gr/news/5372