Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ευρωπαίοι τεχνοκράτες επανελέγχουν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην Ελλάδα


«Θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων» αποτελεί η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας («task force») με επικεφαλής τον Επίτροπο Όλι Ρεν, που θα παράσχει τεχνική βοήθεια  για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα,
με την απόρριψη εκείνων που θεωρούνται προβληματικά και την ένταξη άλλων που θα έχουν πιο αναπτυξιακό χαρακτήρα.  Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο  Παπανδρέου, απαντώντας στο αίτημα για επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η ειδική ομάδα εργασίας («task force») θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή και θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο.
Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες  από τα κράτη μέλη της Ε.Ε, με εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Μπαρόζο φέρεται να ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ορίσει ένα «πρόσωπο-επαφή» που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών μεταξύ της ειδικής ομάδας εργασίας και των αρμόδιων ελληνικών αρχών.
 Όπως σημειώνει ακόμη ο κ. Μπαρόζο, στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, η Ομάδα Εργασίας, σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές, θα κληθεί να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Στόχος είναι να εγκαταλειφθούν εκείνα τα προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και με μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους και να δοθεί πλέον έμφαση σε σχέδια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και στην καλύτερη κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

(πηγή: ΑΠΕ, kathimerini.gr)