Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τα δάκρυα του Γιώργου Αυτιά έχουν σχέση με τη Κύπρο!


autias Τα δάκρυα του Γιώργου Αυτιά έχουν σχέση με τη Κύπρο!
Μετά από χρόνια κατάφερε να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα του. Η είδηση ότι κατάφερε να εντοπίσει τους ανθρώπους που είχαν βοηθήσει την οικογένειά του έκανε τον Γιώργο Αυτιά να δακρύσει. Πρωταγωνιστεί στην ενημέρωση δίνοντας καθημερινά τη μάχη της τηλεθέασης. Ο Γιώργος Αυτιάς όμως έχει καταφέρει τόσα χρόνια να κρατήσει μυστική την οικογενειακή του ιστορία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο παππούς του Γιώργος και η γιαγιά του Παγώνα, πρόσφυγες από τη Σμύρνη, έχασαν το βιος τους και γυρίζοντας νέα σελίδα στη ζωή τους εγκαταστάθηκαν στη Σάμο.
Τα χρόνια πέρασαν και το 1940, με τον πόλεμο γνώρισαν για δεύτερη φορά τον ξεριζωμό αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ήρεμη ζωή τους και ό,τι είχαν χτίσει στο νησί για να πάνε στην Κύπρο. Πρόσφυγες πάλι, αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Στο Νησί της Αφροδίτης βρήκαν τους σωτήρες τους αφού η οικογένεια του Νίκου Λανίτη τους αγκάλιασε και τους πρόσφερε αγάπη και αρκετά αγαθά για να μπορέσουν να ζήσουν εκείνοι και τα παιδιά τους. Ιδιαίτερη αδυναμία όμως είχαν στον μικρό Γιάννη, πατέρα του πετυχημένου δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.
Τα χρόνια πέρασαν και η οικογένεια μετά το τέλος του πολέμου στην Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει και πάλι στη Σάμο. Ο αποχωρισμός της οικογένειας Αυτιά από την οικογένεια Λανίτη ήταν δύσκολος αφού είχαν δεθεί. Μάλιστα, η οικογένεια Λανίτη ζήτησε από τον Γιώργο και την Παγώνα Αυτιά να κρατήσουν τον μικρό Γιάννη στη Μεγαλόνησο για να τον μεγαλώσουν προσφέροντάς του μια άνετη ζωή. Ο μικρός Γιάννης ακολούθησε τους γονείς του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει επαφές με τους ανθρώπους που βοήθησαν την οικογένειά του.
Τα χρόνια πέρασαν, αλλά λόγω της απόστασης οι επαφές χάθηκαν. Από το μυαλό και την καρδιά του Γιάννη Αυτιά όμως δεν έφυγαν ποτέ οι Κύπριοι, τα μέλη της οικογένειας του Νίκου Λανίτη που τον είχαν αγκαλιάσει σαν παιδί τους. Ακόμη και όταν μεγάλωσε και έκανε τη δική του οικογένεια μιλούσε συνέχεια με ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή. Πάντα ήθελε να τους δει, να τους ευχαριστήσει, αλλά να γνωρίσει και τους απογόνους τους. Ακόμη και πριν από τρία χρόνια, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, έβαλε τον γιο του Γιώργο να του υποσχεθεί πως θα έκανε πράξη την επιθυμία του και πως θα ευχαριστούσε την οικογένεια Λανίτη εκ μέρους του για ό,τι είχαν κάνει οι πρόγονοί τους.
Η σκέψη αυτή γύριζε συνέχεια στο μυαλό του πετυχημένου δημοσιογράφου και βρήκε την ευκαιρία λίγο προτού κλείσει τον κύκλο εκπομπών στην Κύπρο να πραγματοποιήσει την υπόσχεση. Τότε ήταν που αποφάσισε για πρώτη φορά να μοιραστεί το μυστικό του με τον κόσμο. Ήλπιζε ότι θα έβρισκε ανταπόκριση και σύντομα θα γνώριζε τους ανθρώπους που ήταν οι σωτήρες της οικογένειάς του. Λίγη ώρα μετά το τέλος της εκπομπής το τηλέφωνο στο στούντιο χτύπησε και μια φωνή τον έκανε να σαστίσει. Ένας τηλεθεατής ήξερε την προσωπική του ιστορία και του έδωσε όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να επικοινωνήσει με τους απογόνους του Νίκου Λανίτη. Η είδηση ότι θα έκανε την επιθυμία του πατέρα του πράξη λύγισε τον ισχυρό άνδρα της ενημέρωσης, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Σύμφωνα με την Espresso o Γιώργος Αυτιάς περιμένει με αγωνία τη στιγμή που θα βρεθεί σε λίγες μέρες στην Κύπρο και θα τους γνωρίσει προσωπικά.