Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ: ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΕΥΗ»

     46ο Φεστιβάλ Ολύμπου
«ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΕΥΗ»
                                            Θέατρο Δίου 28-7-2017

   Ο βραβευμένος Θεατρικός Οργανισμός «Σκευή» δουλεύοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον ποιητικό λόγο, παρουσιάζει την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 9:30 μ.μ. στο αρχαίο θέατρο Δίου στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου, την τραγωδία «Ευμενίδες» από την Ορέστεια του Αισχύλου. Ένα έργο ύμνος στην δικαιοσύνη, σε σκηνοθεσία Αφροδίτης Ματκάρη και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 

  Ο Ορέστης αφού έχει σκοτώσει τον Αίγισθο και την μητέρα του Κλυταιμνήστρα καταφεύγει ικέτης στο μαντείο του Απόλλωνα ζητώντας την προστασία του από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. Ο Απόλλωνας συμβουλεύει τον μητροκτόνο να προσπέσει ικέτης στην Αθήνα στο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς η οποία θα δώσει την τελική λύση. Η Θεά Αθηνά υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα δικαστεί ο Ορέστης εγκαθιδρύοντας τον θεσμό του Αρείου Πάγου όπου στα πλαίσια της δίκης θα αθωωθεί ο Ορέστης.
  Το έργο δομείται γύρω από την σύγκρουση παλαιάς και νέας θεϊκής τάξης, αρχαίου και νέου δικαίου, θεϊκού και κοσμικού δικαίου, αυτοδικίας και ανεξάρτητης (θεσμοθετημένης, έλλογης, αντικειμενικής ,αμερόληπτης) δικαιοσύνης , μύθου και λόγου , οίκου και πόλεως, μητριαρχίας – πατριαρχίας, αρσενικού - θηλυκού. Στόχος του έργου είναι η τελική σύνθεση των δυο αντίθετων συστημάτων δικαίου με την επικράτηση ενός δίκαιου οργάνου απονομής δικαιοσύνης στις κοινωνίες των ανθρώπων το οποίο θα λειτουργεί ανασταλτικά στο φαύλο κύκλο αίματος. Η αντεκδίκηση έχει πάντοτε ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη επιβολή ενός "υποκειμενικού" δικαίου που δε γίνεται κοινά αποδεκτό γι' αυτό και αναπαράγει τη βία. Θεσμοθετείται το ανώτατο όργανο (Άρειος Πάγος) το οποίο ελέγχει την αυθαίρετη ανθρώπινη βία με σκοπό τη διατήρηση της τάξης και της ισορροπίας της κοινωνικής συμβίωσης σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

                   
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΑΤΚΑΡΗ

  Στον σύγχρονο κόσμο της απαξίωσης των θεσμών και της άκρατης βίας θρησκευτικού φανατισμού και προσωπικών αντεκδικήσεων, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα εγγραφή της έννοιας δικαίου στο συλλογικό υποσυνείδητο του σύγχρονου ανθρώπου. Το Αισχύλειο δράμα «Ευμενίδες» επαναπροσδιορίζει την έννοια του θεού τιμωρού, κλείνει τον κύκλο του αίματος και αναγεννά την δικαιοσύνη στις οργανωμένες κοινωνίες μέσα από την αρχή της συμφιλίωσης.
  Πρωταγωνιστούν: Χ. Αδαμίδου, Σ. Γκυρτή, Β. Καλφάκης, Φ. Κανελλοπούλου, Ι. Κοσσένα, Α. Μαγγόνας, Μ. Ρεγκούκου, Μ. Σπανάκης, Μ. Τσεκούρας
Μουσική Επιμέλεια: Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Επιμέλεια κίνηση:  Σάντρα Λειβαδάρα.
Γενική είσοδος: 12 €
Ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65 ετών: 10€. Προπώληση: viva.gr
Σημεία προπώλησης των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Ολύμπου.
1. Κεντρικό Περίπτερο Ενημέρωσης και Προπώλησης εισιτηρίων Φεστιβάλ Ολύμπου. Αρεοπαγίτου και Σολωμού γωνία (πρώην Aspis Bank), Κατερίνη (Τηλ.2351076041)
2.Πρακτορείο Τύπου ΚΑΨΑΛΗ, Λιτόχωρο Πιερίας (2352083400)
3.Αναψυκτήριο Αρχαιολογικού Πάρκου Δίου (Τηλ.2351053484)
4.«Το Βιβλιοπωλείο» ΑΜΑΝΑΤΗΣ, Πλαταμώνας Πιερίας (2352042606)
5. Γραφείο πληροφοριών, Λεπτοκαρυά Πιερίας (2352031858)