Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών

 Στις 11 Οκτ 2017, προετοιμάζεται να γίνει το Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, στην Αθήνα, όπως αποφάσισε να διερευνήσει ο Αγροτικός
Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ» κατά την τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τετάρτη, 19/7/2017, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Προμπονά, Άνω Πατήσια, Αθήνα), μία από τις ΑΝΘΟ-Τετάρτες.
Αντικείμενο του Συνεδρίου Ελλήνων Ανθοπαραγωγών (11/10/2017) είναι η στοχοθεσία και ο προσανατολισμός της ελληνικής ανθοπαραγωγής. Στην Αθήνα του 1989 έφθαναν εβδομαδιαίως δύο νταλίκες με άνθη εισαγωγής, και τότε μόνο στην Τροιζήνα οι αγρότες-ανθοπαραγωγοί ήταν 200 (γι αυτό και τα ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ με στολισμένα με άνθη «άρματα» από κάθε χωριό της περιοχής γίνονταν στην Τροιζήνα). Στην Αθήνα του 2017 φθάνουν εβδομαδιαίως είκοσι νταλίκες με άνθη από Ολλανδία και οι καλλιεργητές ανθέων στη Τροιζήνα έφθασαν να είναι μόνο 30 ανθοπαραγωγοί, μας είπε ο κ Κώστας Ηρειώτης (ταμίας του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ).
Χρειάζεται μια νέα στρατηγική επαναφοράς του ελληνικού ανθοπαραγωγικού κλάδου τουλάχιστον εκεί που ήταν πριν χρόνια και να πετύχουμε αντιστροφή του 80-20. Σήμερα το 80% της αγοράς των δρεπτών ανθέων και πρασινάδων καλύπτεται από εισαγωγές και μόνο το 20% από ελληνική αγροτική ανθοπαραγωγή, μας είπε ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Προέδρος του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ).
Ο προπάππους του κ Χρήστου Φλεριανού (Ταμίας του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ), ο Ιάκωβος Φλεριανός ήλθε από την Νάξο στην Αθήνα γύρω στα 1850, και τα πέντε αγόρια της οικογένειας ασχολήθηκαν με τις ανθοκαλλιέργειες στις Τρείς Γέφυρες της Αθήνας, ενώ το πρώτο τους ανθοπωλείο το άνοιξαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην οδό Σταδίου (Αθήνα). «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, αλλά πιστεύουμε πως, εάν διατηρήσουμε ή επιστρέψουμε στις παραδόσεις και τις αξίες μας και τις εμπλουτίσουμε με νέες τεχνολογίες, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Ούτε ως ανθοπαραγωγοί, ούτε ως Έλληνες. Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι δύσκολο πράγμα. Όμως το λουλούδι μας συνοδεύει μια ολόκληρη ζωή, από την γέννηση μέχρι τον θάνατο».
Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος ΑΑΣΑ-ΚΑΑ) ξεκίνησε την διαδικασία διερεύνησης νέων δυνατοτήτων στην ελληνική ανθοπαραγωγή στις 24/2/2017 στην συζήτηση που οργάνωσε με την Δρ Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία συμπληρώθηκε από Επίσκεψη Μελέτης δεκαεπτά (17) περίπου Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, μελών του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθήνας, στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο (Κιλκίς, 11/6/2017) και στο Εργαστήριο Προστασίας & Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών (Θέρμη, Θεσσαλονίκης, 12/6/2017) για τις Νέες Προοπτικές Ανθοκαλλιεργειών στην Ελλάδα.
Μια ενδιαφέρουσα προοπτική θα μπορούσαν να είναι όσα άκουσε η αντιπροσωπεία του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Αγροτικής Οικονομίας-ΕΤΑΓΡΟ (Βόλος, 20/10/2016), όπου η κα Μαριάνα Ταράση παρουσίασε και ακολούθως εξήγησε στον κ Α. Κελμάγερ, ότι μια νέα προοπτική μπορεί να αποτελέσει η διαδικασία δημιουργίας εμπορικού εξαγωγικού κέντρου ανθοκομικών ειδών, τόσο προς τα Βαλκάνια, όσο και προς την Μέση Ανατολή, με την ανάπτυξη διεθνούς κόμβου εφοδιασμού και εμπορίας ανθέων στην Ελλάδα. Η κα Μ. Ταράση έδωσε στοιχεία του διεθνούς εμπορίου δρεπτών ανθέων που δείχνουν ότι το 67% των πωλουμένων ανθέων στην ΕΕ το πουλά η Ολλανδία, το 11% προέρχεται από την Κένυα, το 4% από Εκουαδόρ, το 3% από Κολομβία, το 3% από Αιθιοπία, το 2% από Ισραήλ και το 2% από Βέλγιο.
Ο κ Α. Κελμάγερ ανέφερε ότι εκτιμάται ότι περίπου το 80% των διακινουμένων δρεπτών ανθέων στην Ελλάδα εισάγονται. Αν είχαμε το κουράγιο να το διαβάσουμε ανάποδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανθοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει περιθώρια με τις σημερινές συνθήκες κρίσης να αυξηθεί ακόμα και μόνο στην εσωτερική αγορά κατά επί πλέον 300%, ενώ αν στρεφόταν προς το εξωτερικό, με τα αυτοφυή ελληνικά άνθη θα είχε συγκριτικό πλεονέκτημα και πολύ καλές προοπτικές. Αυτά μπορούμε να τα δούμε στις 11 Οκτ 2017.
Μια εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία αυτά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα διαμόρφωσε στρέβλωση της αγοράς επιβάλλοντας ΦΠΑ στα δρεπτά άνθη και τις πρασινάδες 24%, ενώ τα ομοειδή γλαστρικά άνθη, που πουλιούνται στα ίδια ακριβώς σημεία πώλησης, έχουν ΦΠΑ 13%. Ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να διορθωθεί η εκ παραδρομής προκληθείσα ανωμαλία.
Ο πιθανός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με λειτουργία πιο σύγχρονου δημοπρατηρίου δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, θα μπορούσε να στηριχθεί στα συμπεράσματα του Συνεδρίου Ελλήνων Ανθοπαραγωγών (11/10/2017) σε συνεργασία και με τις σκέψεις του Συνδέσμου Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής-ΣΑΝΚΑ και της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων-Ανθοκομικών Προϊόντων και Συναφών Ειδών-ΠΕΕΑΠΣΕ, του ΥπΑΑΤ, της Περιφέρειας Αττικής κλπ
Μια παράλληλη, αλλά καθόλου δευτερεύουσα, στόχευση είναι η ανάγκη για υποστήριξη συλλογικής δράσης και μέσω φορολογίας εισοδήματος ώστε οι φορείς κοινωνικής οικονομίας (κύρια οι συνεταιρισμοί, ιδρύματα, αλληλόχρεα κεφάλαια και Ηθικές Τράπεζες) να εξαντλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτοτελώς με το 10% της φορολόγησης του εισοδήματος του φορέα κοινωνικής οικονομίας στον οποίο μετέχουν. Αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ στην εξυγίανση της αγοράς και στον σημαντικό περιορισμό της παρατηρούμενης παραοικονομίας.
Με την καθιέρωση των ΑΝΘΟ-Τεταρτών όλοι πλέον ξέρουν ότι υπάρχουν «σημεία αναφοράς» και στην συνεδρίαση της Τετάρτης (19/7/2017) ανακοινώθηκαν οι επόμενες σημαντικές Τετάρτες στην πορεία προς το Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, που είναι η 9/8/2017, η 23/8/2017, η 6/9/2017, η 20/9/2017 και η 4/10/2017.
Ήδη ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των βουλευτών, όπου δραστηριοποιούνται οι έλληνες ανθοπαραγωγοί, με πρώτη ανταποκριθείσα, και μάλιστα ενθέρμως, την κα Γεωργία Μαρτίνου (Ύπαιθρος Αττικής) η οποία δέχθηκε την αντιπροσωπεία του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ στο γραφείο της και εκδήλωσε την στήριξή της με συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες. Την συμπαράστασή του στα θέματα των αγροτών-ανθοπαραγωγών δήλωσε και ο κ Γιάννης Γκιόκας (Ύπαιθρος Αττικής) που δέχθηκε την αντιπροσωπεία στην Βουλή.
Ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής-ΑΑΣΑ «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ», με μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδος και κυρίως από Μαραθώνα, από Τροιζήνα, από Μενίδι, από Μέγαρα, από Σχηματάρι και από Ιεράπετρα, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σωστού προσανατολισμού για έξοδο από την κρίση, με στήριξη στην 55χρονη εμπειρία από την συνεχή λειτουργία του στο ίδιο σημείο της Αθήνας (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα) και με την αξιοποίηση της διαθέσιμης έρευνας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδος. Και όλα αυτά προτίθεται να τα αξιοποιήσει ο ΑΑΣΑ-ΚΑΑ με το Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, στην Αθήνα, στις 11 Οκτ 2017.


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης