Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Παρέμβαση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στην ημερίδα για τους καστανεώνες της Πιερίας

 Προστασία και αξιοποίηση
με στοχευμένες δράσεις


Στις μεγάλες  προοπτικές της  καλλιέργειας της καστανιάς  και στη συμβολή της  τόσο στην αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, όσο και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης  σε παρέμβαση του κατά  τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση(Κοιν.Σ.Επ)  Παλαιού Παντελεήμονα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)  Αν. Ολύμπου με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου - Ολύμπου.
Όπως σημείωσε ο βουλευτής,  η καλλιέργεια της καστανιάς στο παρελθόν έβαινε μειούμενη και είχε μερικώς εγκαταλειφθεί, τα τελευταία χρόνια ωστόσο και ιδιαίτερα  μετά το 2010, παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η παραγωγή έφτασε τους 18.000 τόνους πέρυσι, από 12.000 που ήταν το 2012. Αυξητική πορεία είχε τα τελευταία χρόνια και η τιμή της, καθώς από 1-1,5 ευρώ ανά κιλό ανέβηκε στα 3 ευρώ. Ο διπλασιασμός  της τιμής οφείλεται, όπως είπε, και στην αύξηση της ζήτησης  που παρατηρήθηκε μετά τις ζημιές που υπέστη η καστανοπαραγωγή στην Ιταλία ( έχασε το 60% της παραγωγής)  από τη σφήκα της καστανιάς , η οποία, όπως φαίνεται αποτελεί δυστυχώς απειλή και για την ελληνική παραγωγή.
Για την προστασία και αξιοποίηση αυτής της σημαντικής παραγωγής, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, τόνισε ο κ. Καστόρης, παραθέτοντας μια σειρά από αυτές, όπως: πιστοποίηση του φυτικού κεφαλαίου, αναδάσωση των δασών με καστανιές, δημιουργία υποδομών για απόκτηση προστιθέμενης αξίας, δηλαδή τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και ψυγεία για τη συντήρηση του προϊόντος όλο το χρόνο κι όχι μόνο για 4 μήνες.


Πρόσθεσε ακόμη πως ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ψήφισε η κυβέρνηση , δίνει δυνατότητα και κίνητρα για να οργανωθούν οι παραγωγοί τοπικά και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη.
Τέλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ο ίδιος είχε επαφές τόσο  με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σφήκας της καστανιάς, αλλά και το πρόβλημα που προέκυψε από το Νόμο 4280/14 (αφορά  τις προϋποθέσεις και τους όρους  παραχώρησης  και εκμετάλλευσης δασών καστανιάς), ο οποίος  δεν παίρνει υπόψη τη μεγαλύτερη κλίση που παρουσιάζουν οι καστανεώνες της Πιερίας (όπως και του Πηλίου) σε σχέση με τους καστανεώνες άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι ο Όλυμπος είναι μεν αρχαιολογικός, δεν απαγορεύει ωστόσο την εκμετάλλευση αυτού τους είδους  των καλλιεργειών.
Για το πρώτο, ανέφερε ο κ. Καστόρης, έχει κατατεθεί μελέτη προς έγκριση στο πράσινο ταμείο για αντιμετώπιση του προβλήματος (της σφήκας της καστανιάς), ενώ για το δεύτερο οι βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν πρόταση για αλλαγή της σχετικής ΚΥΑ, έτσι ώστε να προβλέπει κλίση μεγαλύτερη του 25% και να μην απαιτείται βεβαίωση ότι ο χώρος δεν είναι αρχαιολογικός, αλλά γνωμάτευση ότι δε δημιουργείται  πρόβλημα στην αρχαιολογική περιοχή, πράγμα στο οποίο συναινεί η αρχαιολογική υπηρεσία.