Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη για την Ημέρα της Γυναίκας

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΚΥΡΙΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ 

Κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, τιμούμε τους αγώνες των γυναικών της Νέας Υόρκης που το 1857 ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα τιμούμε και κάνουμε αποτίμηση όλων των αγώνων του γυναικείου κινήματος στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι μπορούμε να δούμε τι κατακτήθηκε και συγχρόνως να βάλουμε νέους στόχους σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική ισότητα της γυναίκας σε όλες τις εκφράσεις της ζωής .

Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και δύο χρόνια αργότερα καθιερώθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όμως παρά τους αγώνες και τις κατακτήσεις που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για την ισότητα των γυναικών ,σε πολλές χώρες αλλά και σε πολλές δραστηριότητες στην καθημερινότητα ο ρόλος των γυναικών είναι ακόμη υποβαθμισμένος. Οι γυναίκες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα πρωτοφανούς βίας ,αδικίας και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Οι μετανάστριες και οι πρόσφυγες γυναίκες είναι αυτές που δίνουν μεγάλο αγώνα ,μέσα σε αντίξοες συνθήκες ,για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Οι ανάπηρες γυναίκες βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και αντιμετωπίζουν τη διάκριση και τον αποκλεισμό. 
Στην πατρίδα μας η Ελληνίδα γυναίκα αντιμετωπίζει πολλά και ποικίλα προβλήματα, παρ’ ότι διαθέτει ένα από τα πιο προοδευτικά θεσμικά πλαίσια, με κατοχυρωμένη πλήρη ισότητα στις οικογενειακές σχέσεις, στην εργασία και την κοινωνία .

Στο Δήμο μας είναι πολλές οι γυναίκες που πρόσφεραν και προσφέρουν ουσιαστικό έργο και έχουν δώσει δυναμικό και δημιουργικό παρών σε όλες τις δραστηριότητες του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή Αλεξάνδρειας σεβόμενη και τιμώντας το ρόλο και τον αγώνα των γυναικών για ουσιαστική ισοτιμία των δύο φύλλων, συμπαρίσταται στον αγώνα τους και προσπαθεί να οργανώσει δομές και να παρέχει διευκολύνσεις με τη (δημιουργία βρεφικών -παιδικών σταθμών , ασφαλών Παιδικών χαρών, συμβουλευτικών δομών κλπ) που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο ρόλο της και την υψηλή αποστολή που της αξίζει και δικαιούται.


Ο
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΥΡΙΝΗΣ